Porto Novi
DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

UPRAVA LOKALNIH JAVNIH PRIHODA: Naredne sedmice počinje prinudna naplata poreza

porezDvadeset pet hiljada Podgoričana dobiće naredne sedmice rješenja o prinudnoj naplati poreza, najavio je za Pobjedu direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Borivoje Marić koji je tom prilikom istakao da je ukupan iznos poreske obaveze od fizičkih lica više od šest miliona eura.

– Od Poreske uprave Crne Gore pribavili smo podatke o zaposlenju dužnika obveznika. Sljedeće sedmice dostavićemo zaključke Pošti na dalji postupak – rekao je Marić za Pobjedu.

Uprava lokalnih javnih prihoda od januara do jula ove godine naplatila je 14,5 odsto prihoda više nego u istom periodu prethodne godine.

– Najveći napredak zabilježen je u naplati poreza na nepokretnosti, nevjerovatnih 58 odsto. To je ostvareno uprkos činjenici da je poresko opterećenje manje nego lani za oko 4,3 odsto, kao posljedica primijenjene metodologije utvrđivanja poreza. Ove godine naplatili smo oko 1.030.000o d fizičkih i 1.300.000 od pravnih lica, poreza na nepokretnosti. Ako se čini da je ovaj iznos mali, podsjećam da je prva rata dospjela za naplatu tek 30. juna. Osnovni razlog zbog kojeg su građani platili manje nego pravna lica je taj što Pošta još nije uručila sva rješenja zbog ogromnog broja i zato što više puta pokušavaju da ih dostave. Očekujemo da će Pošta uručivanje rješenja završiti u narednih petnaestak dana – istakao je Marić.

On je pojasnio da ako je rješenje uručeno blagovremeno, prva rata poreza na nepokretnost dospijeva 30. juna, a druga 30. novembra.

– Ako iz bilo kog razloga rješenje nije dostavljeno na vrijeme, prva rata dospijeva deset dana od dana dostavljanja. To je rok u kom obveznik treba da uplati poreski dug. Ako to ne učini, počinje teći period za koji se obračunava zatezna kamata i stiču se uslovi za pokretanje postupka prinudne naplate – rekao je Marić.

Postupak prinudne naplate pokreće se donošenjem zaključka koji se dostavlja obvezniku i ostavlja mu rok od deset dana da izmiri svu poresku obavezu, odnosno, da izmiri porez, kamatu i troškove postupka.

– Ukoliko poreski obveznik u tom roku ne izmiri dug, tada se pristupa prinudnoj naplati poreske obaveze iz novčanih sredstava obveznika, njegovih potraživanja, iz pokretne i nepokretne imovine i iz zarada, naknada zarada i penzija – podsjeća Marić.

Uprava prihoda zaključak dostavlja Centralnoj banci na izvršenje.

– Centralna banka ,,blokira“ račune obveznika kod svih poslovnih banaka i sredstva sa tih računa, do iznosa ukupne poreske obaveze, uplaćuje na odgovarajući račun glavnog grada. Kada su u pitanju fizička lica, prinudna naplata se najčešće sprovodi obustavom od zarade, naknade zarade ili penzije, na način da isplatilac tih primanja obustavljeni iznos uplaćuje na odgovarajući račun počev od prve naredne isplate do izmirenja obaveze. Posebno podvlačim, ako isplatilac zarade ili penzije ne obustavi i uplati traženi iznos, Uprava prihoda ima pravo da cijeli iznos naplati iz novčanih sredstava sa računa isplatioca – kaže Marić.

On ističe da Uprava prihoda nije koristila mogućnost naplate iz imovine poreskog obveznika, odnosno pljenidbe i prodaje pokretne i nepokretne imovine.

Izvor: Pobjeda