MAGAZIN PREPORUKA

NOVI BIZNIS U BEOGRADU: Dan sa dečkom iznajmljenim za 80 eura

Attractive elegant young couple having dinner at the restaurant.

Jel ti bijaše ono imaš neku svadbu ovih dana” napisala je drugarica drugoj na Fejsbuku i okačila link stranice Rentiraj dečka. Ko još iznajmljuje dečka pomislila sam i naravno ušla na stranicu. Tamo je pisalo: “Iznajmi dečka koji će raditi sve ono što poželiš, zajedno sa tobom, umjesto tebe” uz opis da istog možeš iznajmiti i za potrebe svadbi, kompanijskih i porodičnih okupljanja i slično. Kupili su me već na “radiće umjesto tebe”. S obzirom na to da trenutno nijesam imala prigodnu potrebu da ga iznajmim, pozvala sam ipak da saznam šta on stvarno “mora da radi umjesto vas”. Odmah okrećem broj sa stranice, javlja mi se Vladimir, muškarac prijatnog glasa sa kojim nakon predstavljanja dogovaram popodnevnu kafu.

Nalazimo se kod grčke ambasade, znak prepoznavanja je bila moja crvena kosa. Dočekuje me muškarac koji izgleda ok, u teget je sakou i farmerkama, i kako mi je napisao u poruci “retro naočarima”.

-Ćao ja sam Vladimir, hoćeš da me uhvatiš pod ruku – pitao je.

-Ne, ok je ovako – odgovaram mu, zbunjena tom dozom opuštenosti koju će mi kasnije objasniti.

Sjedamo u kafić, odmah krećem da ga bombardujem pitanjima tipa ,,kako ti je palo napamet da pokreneš ovakvu vrstu biznisa”.

– Završio sam jednu od top tri poslovne škole u Beogradu, i odlično se razumijem u finansije. Ovu ideju sam dugo razrađivao ali osnova je potekla iz Kine. Ako malo izguglaš, naći ćeš kinesko rentiranje dečka. Biznis je pokrenula Kineskinja koja danas zarađuje milione na ovom konceptu” objašnjava mi i dodaje da je razlika samo u tome što su mnoge Kineskinje, odnosno djeca kineskih tajkuna mnogo bahate, zbog čega često znaju da iznajme tri do četiri dečka u isto vrijeme.

Hm, priznajem da mi je to zazvučalo malo pogrešno, tri tipa u isto vrijeme, brate, šta im rade, zbog čega ga pitam da li se susretao sa predrasudama ,,rentiranje je u stvari poslovna pratnja”.

– Naravno, više puta, mnogi su me u početku zvali i pitali da li smo mi žigolo klub. Ovo nije agencija i ne bavimo se time, naša glavna djelatnost je pružanje usluga – objašnjava mi Vladimir.

– U ekipi nas je zasad četvoro, prije nas je bilo više ali mnogi su otpali jer jednostavno nijesu imali manire kakvi su nam potrebni, a meni je to važno. Moraju da se znaju bar osnove lijepog ponašanja, ono što su naše babe i dede zvale bečka škola. Klijentkinja može da nas iznajmi ako na primjer ide u veliku nabavku za kuću. Mi smo tu da joj pomognemo oko teških stvari, oko unošenja namirnica u kola, dopremanja gdje god da je to potrebno. Takođe, ukoliko joj treba pratnja za svadbu, opet tu smo mi – priča mi Vladimir.

– Čekaj, zašto bi žena iznajmljivala nekoga da ide sa njom na svadbu, može da povede druga ili da ode sama. Mislim, ja bih tako uradila – prekidam ga.

slika

Foto: My life story

– Ti možda bi jer si mlada, ali druge, mlade mame ili žene u godinama koje se još nisu udale ne bi. Pogotovu ako su iz malog mjesta i u to isto malo mjesto odlaze na svadbu gdje će ih sačekati gomila rodbine sa pitanjem ,,A gde ti je muž”? Povedu nekog od nas i zapuše usta svima, zar nije jednostavnije- uz osmijeh mi priča ovaj rent a boj.

– A šta je sa neprijatnim situacijama, tipa nakači vam se baba koja želi apsolutno sve da zna, i čime se baviš i kako ste se upoznali i što nisi do sad dolazio, odakle su tvoji?- prekidam ga.

– Takvih situacija nije bilo jer klijentkinja nas pripremi u smislu ko od rodbine voli mnogo da priča i slično. Bila je jedna zanimljiva situacija, kolega je otišao kod klijentkinje na slavu i sjutradan ga je njena baba srela na pijaci. Oduševljeno mu je rekla “Oooo, evo zeta sad će da mi ponese torbe”. Šta je drugo mogao, ponio joj je torbe do kola i pozdravio se i otišao – kazao je.

Ok, sve to zvuči lijepo, ali koliko to zadovoljstvo košta, vaše usluge?

-Cijena je 80 evra, prvo smo planirali da formiramo cijenu po satu, (prvi sat 50e, drugi 20 i treći 10) međutim mnogima nije odgovaralo, tako da je ovo cijena koja je prihvatljiva i nama i klijentima, za cjelokupnu uslugu iznajmljivanja”.

Uf, za te pare bih mogla nove čizme da kupim, razmišljam, a pitanje se nameće samo, ko su klijentkinje, neke bogatašice?

-Ne bih baš tako rekao, to su uspješne žene koje ne žele da polažu račune nikome – kazao je.

Sem rodbini, babama i prijateljima, prekidam ga jer mi je malo kontradiktoran.

-Ne, ne, one na taj način “otkače rodbinu” tipa evo ovo mi je dečko, ne smarajte više i poslije svaka svojim poslom ide dalje- objašnjava mi detaljnije.

Blago njima, kako uspiju jednim viđanjem da ih otkače, mislim se. A kako kontaktiraju sa tobom, jel postoji neka prezentacija, pitam ga jer mi cijela priča djeluje malo tajnovito.

-Da, jave mi se baš ovako kako si se ti javila. Ja im kažem gde ću sjedjeti, ponesem tablet sa profilima momaka i one izaberu. Bila je jedna situacija, javila se klijentkinja, rekao sam da ću doći sa kolegom i gdje ćemo biti. Ukoliko vam se svidimo priđite rekao sam joj. Vjerovala ili ne, posle 15 minuta čekanja stigao mi je odgovor ,,Odvratni ste obojica, odlazite” – kroz smijeh mi priča Vladimir.

To je malo brutalno.

– Ma sve je za ljude, dobro nas je nasmijala – nastavlja svoju priču Vladimir i kaže mi da me je na početku pitao da li hoću da ga uhvatim pod ruku, jer je to neka nepisana, a fina procedura kad iznajmiš dečka.

Kako su reagovali tvoji prijatelji kada si im rekao da pokrećeš ,,Rentiraj dečka”, nastavljam sa hiljadama potpitanja i prekidanjem.

– Nijesu nikako reagovali jer ni porodica ni prijatelji ne znaju čime se bavim. Sama si rekla da kad čuješ ovako nešto prvo se jave predrasude da smo žigolo klub ili slično. Oni to ne razumiju, a ja sa druge strane zarađujem, imam novca za život, garderobu i ljetovanja, a opet ne polažem računa nikome – polako završava svoje dvosatno izlaganje ovaj iznajmljeni dečko.

Aha, znači skroz je sve tajnovito, kako onda planiraš da proširiš biznis, kako žene mogu da čuju za tebe kada se sve svodi na Fejsbuk koji i nije baš tako idealan način oglašavanja.

– Meni je ciljna grupa za sad Fejsbuk jer tu dolaze, kako su istraživanja pokazala, introvertne osobe. One će prije naručiti dečka nego neke koje primate reklamu na TV-u. I isto tako preporuka koja se zasad pokazala kao najbolja. Klijentkinja koja nas iznajmi preporuči nas drugarici i to je jednostavno najbolje – zaključuje Vladimir i ovom rečenicom završava naš ,,rent a boy” kafenisanje.

Prema tome, žene drage, zaključujem, ako je frka, iznajmite momka, zapušite usta rodbini. Dobro je znati da postoji i ovakav tip usluga koji će kako su rekli u opisu stranice ,,raditi umjesto vas”.

Autor: Isidora Danić Izvor Vice.com/rs