ART PREPORUKA

ART: Marina Abramović biće sahranjena u Amsterdamu, Njujorku i Beogradu

marina abramovic– Marina Abramović već je isplanirala svoju sahranu, a uključivaće posljednji performans, muziku uživo,  žene koje bi trebalo bi da dođu u šarenim haljinama, a biće tu i dosta crne komedije – prenosi ,,Gardijan” dio govora koji je umjetnica održala u Sidneju.
Tokom 12-dnevne rezidencije u sklopu umjetničkog projekta ,,Kaldor public art project” 67-godišnja umjetnica, koja je, kako piše ,,Gardijan” dobrog zdravlja, pročitala je manifest završivši time da ,,umjetnik umire svjesno, bez straha” i ,,da je sahrana posljednje djelo umjetnika prije odlaska sa ovog svijeta”.

Abramović je bila motivisana da isplanira opelo nakon sahrane prijateljice Suzan Zontag na pariskom groblju ,,Per Lašez” 2004. godine.

– To je bila najtužnija sahrana kojoj sam ikada prisustvovala i Suzan je bila jedna od najveličanstvenijih osoba koje sam ikada upoznala. Bila je tako puna života, znatiželjna i vrsna književnica. Kada sam se vratila u Njujork odmah sam otišla kod advokata da mu saopštim kakva želim da bude moja sahrana. Napisala sam cijeli scenario – kaže Marina Abramović.

Scenario se zvao ,,Morate o svemu da razmišljate”.

– Umjetnik mora da da instrukcije tako da sve bude onako kako je on zamislio. Želim tri Marine. Naravno, jedna je stvarna, a dvije su lažne. Želim da one budu sahranjene u gradovima u kojima sam najduže živjela, a to su Beograd, Amsterdam i Njujork. Niko ne bi znao gdje je pravo tijelo pokopano – podsjetila je ona na svoj raniji plan.

Ona je u nedavnom intervjuu za tazmanijske novine istakla da postoje tri Marine – jedna je heroj, gdje jednostavno ide za onim što je nosi i ne razmišlja o unutrašnjem bolu koji to proizvodi.

– Druga Marina je drugačija, vrlo je emotivna i duhovna, a treća je ona koja zapravo voli sve te teške stvari – rekla je Abramović.

Ona se prvo našalila rekavši da bi sve žene trebalo da dođu u haljinama nalik bubašvabama, a kasije nastavila ozbiljnim tonom:

– Zapravo, instistirala bih da se pojave u jarkim bojama, pa i ružičastoj. Želim da mi Entoni Hegarti iz sastava ,,Anthony and the Johnsons”, koji je veliki pjevač i moj prijatelj, pjeva ,,I did it my way”. Nikada nije rekao da će to uraditi, ali mislim da će biti toliko tužan kada ja umrem da će vjerovatno pristati – rekla je Abramović.

Ona se osvrnula i na planove u pogledu njenog Instituta u Hadsonu.

– Imaće banku krvi koja će se sastojati od uzoraka krvi 250 najinspirativnijih umjetnika, filozofa, naučnika i ljudi drugih kultura i jednom godišnje biće ponovo energenizovana od strane brazilskog šamana. Projekat je još nerelizovan – rekla je Abramović.

Ona je dodala da nikada nije gledala unazad u karijeri 45 godina.

– Samo gledam u budućnost. Da sam gledala u prošlost do sada bih bila mrtva – istakla je Abramović.

B.R.

Foto: MONA

kud duga