PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

TUŽBA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Bivši šef Vol Strita da isplati Hani Buveng 18 miliona dolara

hanna-bouveng

Hana Buveng (lijevo) i advokat Dejvid Ratner

Šveđanka Hana Buveng (25) dobila je 18 miliona dolara odštete na sudu u Menhetnu po tužbi protiv nekadašnjeg šefa sa Vol strita Bendžamina Veja za seksualno uznemiravanje, piše AP.

Vej će tako morati da isplati Buveng dva miliona za naknadu štete i 16 miliona dolara za seksualno uznemiravanje, odmazdu i klevetu.

Naime, 43-godišnji Vej, koji je pritom oženjen, na svom blogu optužio je da je laka žena i iznuđivačica, rekao je advokat Buvengove Dejvid Ratner.

Optužbe su uključivale izdaju i uhođenje.

– Vej je u aprilu 2014. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je otpustio Buveng, ušetao u kafić u kojem je radila u Stokholmu sa porukom: ,,Gdjegod da si, štogod da radiš, pronaći ću te i srediti – dodao je Ratner.

benjamin-wey

Bendžamin Vej (desno)

Buveng je istakla da je Vej iskoristio svoju moć kao vlasnik ,,Njujork globalne grupe” da je prisili na četiri seksualna kontakta prije nego što je otpustio jer je otkrio da ima momka. Vej je odbio optužbe da je imao seksualni odnos sa njom i opisao je kao oportunistkinju koja se hvalila da je njen djed bio milijarder i osnivač kompanije koja proizvodi aluminijum kada je Vej prvi put sreo u Hemptonsu u julu 2013. On je istakao da Buveng nije znala ništa o finansijama kada je zaposlio i da joj je postao mentor. Tvrdio je da je zloupotrijebila njegovu velikodušnost i prihvatila život djevojke koja je stalno posjećivala žurke i na posao dolazila iscrpljena.

Buveng je odrasla u švedskom gradu Vetlandi. Ona je kazala da je nedugo nakon što je zaposlio Vej počeo neumoljivu potragu da je natjera na seksualne odnose. Otpuštena je šest mjeseci nakon što je odbila da ima više seksualnih kontakata sa njim i nakon što je Vej pronašao u krevetu sa tadašnjim momkom u stanu koji je Vej finansirao.
B.R.

Foto: AP