Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

ANKETA: Šta Crnogorci savjetuju Grke

Greek-debt-crisis
Grčka je ovih dana u fokusu pažnje građana širom svijeta. Odbrojavaju se dani do 5. jula kada će narod u zemlji, koja je kolijevka demokratije, izaći na referendum. Oni će odlučiti da li treba da prihvate pomoć međunarodnih kreditora od 12 milijardi eura u zamjenu za primjenu niza reformi u toj zemlji ili ne. Njihov premijer Aleksis Cipras smatra da ponuđena kreditna pomoć predstavlja poniženje cijelog naroda. Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, vjerovatno će izaći iz eurozone. Razgovarali smo povodom toga sa pojedinim našim građanima o tome kako bi se izjasnili po ovom pitanju da su u Grčkoj. Rijetko bi koji Crnogorac, u ovom slučaju, izgovorio ,,Da”.

Rajko-Radunovic

Rajko Radunović

Rajko Radunović:

– Ne bih podržao kreditna zaduženja. Apsolutno ne treba to da prihvate. Treba sami da odluče o svojoj sudbini. Opteretili bi ih krediti još više i unazadili bi grčku ekonomiju i bankarstvo.  Kad zavisite od nekog to nije dobro. Do sada su se zaduživali, ali novac nije korišćen kako treba. Bogatili su se, a narod će to da vraća. Treba da sve to  odbace i da se vrate starom novcu, drahmi.

Slavica-Milic

Slavica Milić

Milić Slavica:

– Svako treba da ide gdje mu je bolje. Vječito Amerika, ovaj ili onaj,  diktira nešto. Da ja živim u Grčkoj rekla bih ,,ne” na referendumu. Ne treba da se zadužuju, pod tim uslovima, mnogo je to novca. Treba da razmisle kako će taj novac da vrate imajući u vidu kako su privredu i sve sredili. To bi im bilo mučno.

Snezana-Kuzman

Snežana Kuzmanović

Snežana Kuzmanović:

– Da živim u Grčkoj mislim da bih na ovom referendumu rekla ,,da”. Funkcionisati samostalno je mnogo teža varijanta. Mislim da bih definitivno pristala da se prihvati pomoć, odnosno kredit iako je dosta teška situacija.

Snežana-Milacic

Snežana Milačić

Snežana Milačić:

– Oni najbolje znaju. Ako su se odlučili za rerferendum vjerovatno smatraju da će to imati neki pozitivni rezultat. Kada bih baš živjela u Grčkoj izašla bih na taj referendum i glasala bih za izlazak iz eurozone. S obzirom na sve, postoje različita pravila koja moraju da se prate. Zemljama je teško da sva ta pravila isprate, poput nekih pravila koja se tiču proizvodnje i slično. Kad više to neko ne može da podnese treba da odluči da izađe. Mislim kad ste sam svoj gazda da je lakše da donosite neke odluke bilo da su pogrešne ili pravilne. Dolazi se uspiješno do cilja kada se sami za sebe borite.