PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SAOBRAĆAJNA PRAVILA: Kako je Britanka platila jednu bananu 135 eura

Banana-eater-587461

Elza Haris (foto:express.co.ukl)

Samohrana majka Elza Haris uhvaćena je kako jede bananu u svom automobilu i zbog toga je platila kaznu od 135 eura, piše DailyMail. Njegovateljka iz Velike Britanije vozila se na posao kada je ju je na cesti kod Krajstčrča presreo saobraćajni policajac.

– Rekao mi je da mogu da biram između tri kaznena boda ili odlaska na nekakav seminar o svjesnosti vozača – kaže Elza, koja je policajcu priznala da je morala maknuti ruke s volana da oguli bananu. Pokušala mu je objasniti da je prekršaj učinila dok je zbog gužve stajala na putu, ali je policajac ostao nemilosrdan.

– Ovo je najskuplja banana koju sam u životu pojela – šali se gospođa Haris. Osjećala se, kaže,  kao kriminalka kada je u retrovizoru ugledala rotirajuća policijska svjetla. Policijski službenik se približio automobilu i zamolio Elsu da sjedne na zadnje sjedište policijskog vozila. Portparol policije u Dorsetu naglasio je da vozači na autoputu ne smiju jesti, piti i pušiti jer takve radnje narušavaju sigurnost u saobraćaju. – Kazne naplaćujemo jer želimo da osvijestimo vozače kako njihovo neoprezno ponašanje može izazvati kobne posljedice – piše u policijskom saopštenju. Saobraćajna policija u zapadnom dijelu Londona početkom ovog mjeseca kaznila je još jednu ženu koja je u svom automobilu doručkovala žitarice.