ART PREPORUKA

PODGORIČKO LJETO 2015: Matovićev film ,,Jedan dan života” večeras na prostoru nekadašnje ljetnje bašte ,,Kino kulture”

jedan dan zivotaPremijera dugometražnog dokumentarnog filma „Jedan dan života” autora Momira Matovića biće organizovana večeras u 22 sata na prostoru nekadašnje ljetnje bašte ,,Kino kulture”. Ostvarenje će biti prikazano u okviru manifestacije ,,Podgoričko ljeto 2015”. Ulaz je besplatan.

Film je snimljen u produkciji ,,matFILMA” iz Podgorice, a sufinasiran je sredstvima za kinematografiju Ministarstva kulture Crne Gore.

Autorka muzike je Slobodanka Bobana Dabović, kamera operator i asistent je Relja Eraković, a organizator snimanja je Ljubo Kaličanin.

Film „Jedan dan života” posvećen je svim dosadašnjim crnogorskim kinooperaterima koji su svojom ljubavlju prema filmu, pionirskom djelatnošću i umijećem doprinosili razvoju crnogorske kinematografije. Svi su oni bili jedini i pravi ,,amabasadori filma” dopirući i u najnepristupačnije djelove Crne Gore, donoseći neviđena čuda, otkrivajući jedan novi svijet i osmišljavajući jedan dan života.

Poseban osvrt i akcentovanje tokom čitavog filma je na nestajanju legendarnog titogradsko-podgoričkog bioskopa ,,Kino kultura”, gdje kamera sve bilježi od uklanjanja krova do definitivnog zatiranja i odnošenja posljednjeg kamička ovog kultnog filmskog zdanja u Podgorici.

kud duga