DRUŠTVO PREPORUKA

NAUKA: Preminuo akademik Dušan Kosović

dusan kosovic

Akademik Dušan Kosović umro je danas u Herceg Novom u 89. godini.

Kosović je rođen 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću. Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji. Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala.
Bio je član Američke akademije za psihoanalizu, Američke akademije za medicinu i pravo, Akademije za psihijatriju i Njujorške akademije nauka, kao i član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U nizu profesionalnih priznanja, postao je i član Američke akademije za unaprijeđenje anti-ejdžing medicine.
Američki Savjet za ispitivanje mnjenja i vrednovanje ljekara prema stepenu povjerenja pacijenata, proglasio je Kosovića za jednog od najboljih psihijatara u 2004-2005. godini.
Kosović će biti sahranjen u Herceg Novom, gdje je i živio posljednjih godina, od kada se vratio iz SAD-a. Datum sahrane biće naknadno objavljen.

Izvor: Portal Analitika, Mina