DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Firme u Crnoj Gori propadaju zbog neznanja preduzetnika

Prošle godine ugašeno je 2.428 privrednih društava, a ove godine, do 19.juna, zabilježeno je njih 1338. To su iz Centralnog registra privrednih subjekata kazali za MNE magazin.

stečaj-berza

Komentarišući ove podatke, ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da je ključni razlog koji dovodi do propadanja firme, u preko 95 odsto slučajeva, neraspologanje potrebnim znanjima i poslovnim vještinama.

– Treba napraviti razliku između onog što se zove preduzetnički dar u osnivanju preduzeća, ali upravljanje biznisom je nešto sasvim drugo… Moj je utisak da u crnogorskim predzuzećima u najvećem dijelu fali nedovoljno savremenih stručnih znanja u upravljanju biznisom. Stalno preporučujem da moraju da edukuju ne samo operativno osoblje, srednji menadžment, već i top menadžment, naročito – kaže Kostić.

Konkurencija na tržištu je, kako navodi, izuzeno jaka i ona se stalno zaoštrava, a preduzeća koja nijesu u stanju da prate taj nivo osuđena su na propast. Analitičar smatra da tu konkurenciju ne mogu da isprate upravo ona preduzeća koja ne rade na edukaciji i ne prate savremena znanja u poslovnim vještinama.

-To je uslov bez kojeg se ne može –kaže Kostić.

Vasilije Kostic

Vasilije Kostić (foto: rtcg)

Broj propadanja preduzeća je, kako ocjenjuje analitičar, izuzetno veliki naročito u prvih pet godina njihovog nastanka. Kostić ističe da ono što je karakteristično ne samo za zemlje u razvoju,  nego i za visoko razvijene zemlje jeste to što je broj ,,smrtnosti” firmi u prvih pet godina preko 70 odsto.

-A od preostalog dijela, više od 20 odsto ne dočeka sedmu godinu. To je nešto što je karaketristika novoosnovanih preduzeća iz više razloga. Zbog toga i postoje u svim razvijenim zemljama gdje ekonomska situacija to dozvoljava razni sisitemi podrške i pomoći malim i srednjim preduzećima – kaže Kostić.

On smatra da je važno da država stimuliše lak način osnivanja preduzeća. Ako pogledate, kako navodi analitičar, šta se trenutno dešava na crnogorskoj ekonomskoj sceni kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, sve više i više se ide ka nekim restrikcijama.

-Neki preporučuju da se podigne cenzus za osnivanje preduzeća. Treba znati da progres i uslovi za progres firme,prije svega, nalaze se na mikroekonomskom nivou. Odgovornost leži na lokalnim samoupravama i lokalnim organima vlasti za stimulisanje biznisa. Mislim da kod nas lokalne uprave u mnogo slučajeva ne razumiju potrebu, pa opterećuju firme i vide ih kao izvor prihoda, a ne kao nekoga od koga zavisi njihovo funkcinisanje – kaže Kostić.

Podaci Centralnog registra privrednih subjekata kažu da je prošle godine osnovano 3.749 privrednih društava, a ove godine, do 19.juna, evidentirano je njih 2.965. Analizirajući ove podatke i upoređujući ih sa brojem ugašenih firmi, Kostić kaže da nema razloga za brigu.

-Vrlo je važno da postoji što veća volja za osnivanjem preduzeća. Dok god je razlika između novoosnovanih i ugašenih firmi pozitivna to znači da ipak privreda bilježe određene koristi, budući da su mala preduzeća poznata kao stvaraoci novih radnih mjesta – kaže Kostić.

Analitičar ističe da treba imati u vidu da su, liše vrlo malog broja firmi, sve uspješne velike firme nekada bile male.