DRUŠTVO PREPORUKA

ISTRAŽIVANJE: Siromašna djeca humanija od bogatih, a zbog toga možda i zdravija

Kalifornijski univerzitet je uradio studiju, koja je sprovedena na 74 predškolca, a pokazala je da djeca iz siromašnijih porodica pokazuju više čovjekoljublja od njihovih bogatih vršnjaka.

U eksperimentu su naučnici, nakod dvosatne igre, davali svakom djetetu po 20 žetona, uz napomenu da ih može zamijeniti za „divnu nagradu“. Djeca, među kojima su bili uglavnom četvorogodišnjaci, mogla su da biraju hoće li dio svojih žetona ili sve njih dati „bolesnoj djeci“ koja nisu mogla da dođu u laboratoriju. Rezultati kažu da je više od polovine djece doniralo bar jedan žeton, a 34 odsto djece nije nijedan.

Naučnici su izračunali da su, na svakih dodatnih 15.000 dolara godišnje zarade njihove porodice, djeca donirala oko dva žetona manje.

Prateći tzv. vagalni ton preko EKG-a, istraživači su takođe otkrili da su humanija djeca istovremeno bila i zdravija, sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, visokog pritiska i dijabetesa.

– Viši vagalni ton takođe se povezuje sa drugim pozitivnim ponašanjima i emocijama kod djece i odraslih, optimizmom, smirenošću, manje agresivnosti i bijesa – objašnjava psiholog Džonas Dž. Miler, koautor studije.

On i grupa naučnika sa Harvarda koji su nedavno proučavali ljubaznost kod djece kažu da je recept za odgajanje humanih mališana – da roditelji njeguju i podstiču ove osobine.

Harvardska studija na 10.000 starijih osnovaca i srednjoškolaca otkrila je da je skoro 80 odsto njih od roditelja čulo da je sopstvena sreća važnija od brige za druge.

– Važno je imati u vidu da djeca mnogo uče posmatrajući i oponašajući odrasle. Roditelji jedino kroz svoje svakodnevne postupke mogu pozitivno uticati na karakter svoje djece – kaže Miler.

Izvor: Quartz