Porto Novi
ART PREPORUKA

GREEN MONTENEGRO INTERNATIONAL FILM FEST: Danas na programu filmovi o vodi, lovu i smeću

Lovci-na-mine

Detalj iz filma ,,Lovci na mine”

Današnji program ,,Green Montenegro International Green Fest”-a u Centru za kulturu u Danilovgradu započeće u 18 sati izložbom fotografija ,,Bezbjedne vode”.

– Postavka fotografija govori o akcijama podvodnog deminiranja profesionalnih ronilaca iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele. Vršeći svoju humanu misiju, ovi momci veoma često rizikuju živote, prepušteni sebi u tišinama morskih dubina. Obučeni su da u najtežim uslovima i realnom vremenu sami donose odluke i izvršavaju zadatke, pružajući građanima pomoć, gdje ona nije moguća. Ovo je samo jedan dio njihovih doživljaja snimljen kroz objektiv Danila Mijajlovića, rukovodioca sektora za podvodno deminiranje centra u Bijeloj – piše u saopštenju organizatora Festivala.

Film italijanskih režisera Đuzepea Kapelana i Marije Kapabjanke ,,Lovci na mine” biće prikazan u 18.30 sati, takođe u Centru za kulturu. Ovo je priča o crnogorskim roniocima okupljenim u Regionalnom centru za podvodno deminiranje u Bijeloj i njihovoj humanoj misiji u borbi za čiste i sigurne vode iz kojih, izlažući se velikoj opasnosti, uklanjaju eksplozivna sredstva zaostala nakon ratnih sukoba.

Gledajući ovaj film neće biti teško zaključiti da je ekološka država Crna Gora iznjedrila jednu novu vrijednost koja doprinosi ne samo bezbjednosti regiona već i ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji Crne Gore.

Mnogi ljudi nijesu svjesni važnog posla i velikog rizika koji ronioci Regionalnog centra preuzimaju. Ovaj film koji su vidjeli milioni gledalaca širom svijeta je veoma interesantan prikaz humanosti i hrabrosti zarad bezbjednosti drugih ljudi.

U 19.05 posjetioci će biti u prilici da pogledaju film crnogorskog autora Mladena Ivanovića ,,Između rijeke i ljudi”.

Film govori o mještanima iz sela Beranselo koje se nalazi u Beranama. Oni se bore da zaustave odlaganje opasnog i miješanog otpada na nelegalnom smetlištu, i prvijenci su ekološkog i građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Nakon toga, gledaoce očekuje film njemačkog režisera Markusa Šmita ,,Posljednji ulov” (20.20 sati).
Jednom godišnje jata Evropske tune sele se iz Atlantika do mrijestilišta u Mediteranu. Vrlo dobro je poznata činjenica da se tuna sada suočava sa nestankom. Ipak, ona se još lovi tokom sezone mrijesta, čime se prekida prirodni ciklus.
Stručnjak Roberto Mjelgo optužuje japanske trgovce za zamrzavanje tona ribe kako bi diktirali cijenu tune. Ali nisu samo ribe na ivici izumiranja, već i ribari koji na tradicionalan način love tunu.

Na kraju biće prikazan film meksičkog reditelja Lorenca Hagermana ,,H20mx” (22 sata). Može li ogroman grad da mobiliše 22 miliona stanovnika kako bi postao održiv u smislu upravljanja vodom? Meksiko nije izgrađen blizu vode već na sredini jezera. Snadbijevanje svježom vodom predstavlja veliki zadatak koji izuskuje njen transport iz drugih država. Pored toga, otpad iz gradske kanalizacije na kraju završava na poljoprivrednim odbradivim površinama. Ovaj film je studija slučaja o životnoj sredini doline Meksika koji se bori za opstanak dok je njegova populacija u stalnom porastu.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i Ministarstva održivog razvoja i turizma, a realizuje ga Centar za kulturu Danilovgrad, u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, i nevladinim organizacijama Montenegrin Universal Theatre i Centar za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.