ART PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: Novim zakonom EU biće zabranjeno slikanje znamenitosti

ajfelova kula

Ajfelova kula u Parizu

Novi zakon Evropske unije, ako bude odobren, mogao bi da donese kazne svima koji budu fotografisali evropske znamenitosti zbog kršenja autorskih prava, piše ,,Dejli mejl”.
– Komercijalnu upotrebu fotografija, video-snimke ili druge slike radova koji se nalaze na javnim mjestima treba uvijek prethodno da odobri autor ili punomoćnik tih znamenitosti – piše u predlogu zakona.
Ovaj je predlog naišao na neodobravanje nekoliko organizacija i stručnjaka koji su ga nazvali apsurdnim.
– Ovo je potpuno kršenje slobode izražavanja – kazao je direktor Udruženja fotografa Velike Britanije Čarls Svon za ,,Tajms”.
Sa predlogom zakona nisu saglasni ni oni koji bi imali direktnu korist od njega.
– Zabrinuti smo da bi ova dobronamjerna preporuka da se obezbijedi da arhitekte znamenitosti budu plaćeni za fotografisanje njihovih djela dovela samo do negativnih implikacija i predstavljala potencijalnu opasnost u ograničavanju debate o arhitekturi i javnom prostoru – piše u saopštenju Kraljevskog instituta britanskih arhitekata dostavljenom ,,Tajmsu”.
Zabrane se već primjenjuju u Belgiji i Francuskoj gdje je nelegalno objaviti fotografiju, na primjer, Ajfelove kule noću, jer je svjetlosna instalacija te znamenitosti zaštićena autorskim pravima.

B.R.

Foto: Lonely planet

kud duga