DRUŠTVO SLAJDER

SVAKI OSMI OSNOVAC ODLIKAŠ: Ako nijesi lučonoša ,,smak svijeta”

Svaki osmi osnovac, odnosno svaki sedmi srednjoškolac u našoj državi ima ,,luču“. Ove godine 949 osnovaca je dobilo ovo priznanje, 285 srednjoškolaca je dobilo luču A, a 645 luču B. Osnovnu školu ove godine je završilo 7.423 đaka, a 6.812 je polagalo maturski ispit. Takvo stanje u obrazovnom sistemu zabilježeno je u posljednje tri godine.  Analitičar Srđan Vukadinović kaže da je to tako zato što je devalvirao sistem obrazovanja i kvalitet znanja.

diploma luca

– Ako je prije 20 ili 30 godina u čitavoj gimnaziji u Podgorici bilo 10 do 12 luča, to govori  koliko je sistem obrazovanja unižen i spušten na granice minimuma. Na fakultetima kada dobijemo djecu sa svim peticama, mnogi se teško snalaze, pa mijenjaju fakultetu, što znači da nemaju potporu u obrazovanju –kaže Vukadinović.

On objašnjava kako danas brojne škole žele da imaju odlikaše kako bi na taj način određeni profesori dobili verifikaciju da su dobri.Vukadinović smatra da i roditelji kroz svoju neostvarenu ambiciju utiču na djecu kako bi bila pošto poto najbolja u školi.

Srdjan-Vukadinovic-1

Srđan Vukadinović

-Ako dijete nije lučonoša to je smak svijeta kako za njegove roditelje tako i za školu-kaže Vukadinović.

Analitičar smatra da rješenje za ovaj problem postoji i kaže da što prije treba otkačiti ,,bolonju” i staviti je u vitrinu propalih reformi. Na isti način, kako kaže, treba napraviti promjene u osnovnoj i srednjoj školi, a koje se nameću od međunarodnih institucija.

-Što prije to shvatimo prije ćemo uspjeti da postavimo sistem obrazovanja na noge. Danas nema učenika koji ponavlja, imamo lučonoše i ostale. Nema učenika koji gube godine – kaže Vukadinović.

On smatra da treba izbjeći sistem učenja kroz neke radionice kako bi djeca bila relaksirana, ali to neće doprinijeti sistemu obrazovanja koji je,, sve lakši i lakši“.

-Mnogi pisci izbacuju se iz književnosti i sve se svodi na neku logiku. Logika je dobra, ali da bi je primijenio mora da ima fundament. Ne možemo govoriti o djelu ,,Na Drini ćuprija“, a da nismo pročitali to djelo. Znanje je u dobrim starim temeljnim knjigama koje se moraju čitati-kaže Vukadinović.