ART SLAJDER

VJERA MIRANOVIĆ-MIKIĆ: Svaki put kad dođem u Podgoricu to je poseban doživljaj

Vjera-Miranovic
Primadona beogradske Opere Narodnog pozorišta Vjera Miranović-Mikić održala je divan nastup u koncertnoj sali muzičke škole ,,Vasa Pavić“ na otvaranju manifestacije ,,Podgoričko kulturno ljeto 2015“.
Rođena je u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Put je dalje odveo u Sarajevo gdje je diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji i debitovala kao studentkinja na tamošnjoj sceni, zatim u Brisel gdje se usavršavala, Novi Sad u kojem  je tri godine bila prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta, a potom i Beograd gdje je članica Opere Narodnog pozorišta. Sa njom smo pred koncert u Podgorici razgovarali o operskoj sceni, Crnoj Gori i ,,classical crossover“ muzici.
Kako sada doživljavate Crnu Goru i da li je osjećaj pjevanja pred publikom u gradu u kojem ste odrasli i završili školu drugačiji, emotivniji?
– Naravno, svaki put kada dođem u moj rodni grad Podgoricu, to je poseban doživljaj i emocionalno i umjetnički i kako hoćete. Ovdje sam se rodila, završila školu, odavde sam krenula u svijet opere. Skoro 40 godina sam ja na operskim scenama, koncertnim podijumima. Ostvarila sam ogroman broj uloga najprestižnijih opera, najčuvenijih kompozitora, od Verdija, Pučinija, Belinija, Maskanjija, Borodina, da ne nabrajam više.
Za koji  grad  Vas vežu posebne uspomene: Novi Sad, Beograd, Sarajevo, Podgorica?
– Svi ti gradovi u kojima sam pjevala su mi značajni. Svaki period je donio nešto lijepo, nešto što se ne zaboravlja, što je obilježilo moju karijeru. Tako da ne bih mogla sad da ispričam neki poseban detalj.
Da li biste mogli da povučete paralelu između bavljenja klasičnom muzikom u Jugoslaviji i sada?
– Vremena se mijenjaju, klasičnu muziku vole i dalje, svi mi se bavimo svojom profesijom i obožavamo je. Lijepo je baviti se ovom profesijom. Jeste da je užasno teška i naporna, ali zato pruža ogromno zadovoljstvo.
Kakav je Vaš stav povodom takozvanih ,,classical crossover“ izvođača, odnosno, operskih pjevača koji u svoj repertoar uvode pop muziku, kao Andrea Bočeli, Lučano Pavaroti, Ketrin Dženkins?
– To je vrlo atraktivno i ja to pozdravljam. I ja bih to pjevala  i pjevala sam na koncertima. Naravno, ko ima tehniku da pjeva bel kanto i da pjeva takve uloge grandiozne, onda mu nije problem da otpjeva neku pjesmu iz takvog repertoara. Mislim da je to za publiku jako atraktivno, da su privukli mnogo publike  takvim repertoarom i ja želim  tim da se bavim.
Bojana Radonjić

Foto: B.Šekularac

kud duga