Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SAOBRAĆAJ: U četvrtak se otvaraju dvije trake u Markovićima

CDM PUT U MARKOVICEZvanično puštanje u saobraćaj dvije trake u Markovićima biće označeno u četvrtak, piše ,,Pobjeda”.

– Radi se o kompletnoj radikalnoj rekonstrukciji dvije trake, dok će dogradnja treće sačekati okončanje tenderske procedure i radovi neće početi prije jeseni – navodi ,,Pobjeda”.

Podgorička kompanija ,,Bemaks“, koja je sa partnerima glavni izvođač radova na dionoci puta u Markovićima, cijeli posao obavila je besplatno.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača potvrdio je da je za radove utrošeno više od tri miliona eura.

Intenzivno se radi i na ostalim dionicama najvažnijih i najkritičnijih puteva, a najopsežniji i najsloženiji poslovi obavljaju se nadomak Slijepač Mosta, gdje je pored klizišta nephodno sanirati prijeteće kosine, a predviđena je i izgradnja treće trake. Radiće se sve do pojačanog intenziteta saobraćaja, otprilike do 5. ili 10. jula, saopšteno je iz Direkcije za saobraćaj.

– Suočili smo se i sa problemom koji doskoro nije bio toliko izražen, a riječ je o pravom ruiniranju električnih postrojenja i čitavih instalacija u nekoliko tunela. Primjera radi, iz tunela Ivica, na magistralnom putu Žabljak-Šavnik-Risan ukradene su čak tri trafostanice, a u tunelima Tifran i Duga po jedna. Iz sva tri demontirane su gotovo kompletne instalacije, a na meti su posebno bili bakarni kablovi. Štete su velike – kaže Parača.

On je dodao da je u tunelu Budoš, na putu Nikšić-Podgorica, takođe mrak, ali da zbog toga nijesu krivi lopovi nego dotrajale elektroinstalacije, koje se moraju u cjelosti zamijeniti.

Tender za izvođača radova završen je, pa osvjetljenje stiže uskoro. Do tada, vozačima se savjetuje oprez i bezuslovno poštovanje horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i još važeći režim saobraćaja na dijelu magistralnih i regionalnih puteva.

– Mislim da smo sa saobraćajnom policijom, Auto-moto savezom i ostalim nadležnima za puteve i saobraćaj ipak uspjeli da uspostavimo takav režim prometa koji garantuje prvenstveno sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Što se primjedbi zbog izvjesnog prekoračenja rokova tiče, ponavljam: dio putne infrastrukture ,,izašao je” iz zimskog perioda u mnogo lošijem stanju nego što se to moglo pretpostaviti, bez dodatnih stručnih ispitivanja, a neki od novih manjih klizišta i odrona pojavili su se tek prije nekoliko sedmica, pa i njih moramo sanirati – istakao je Parača.

Foto: CDM