DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

LISTA NAJMIRNIJIH ZEMALJA: Crna Gora ,,pala” za dva mjesta

Institut za ekonomiju i mir objavio je Globalni indeks mira za 2015. godinu, odnosno listu ,,najmirnijih zemalja“, na kojoj su Irska i Danska i dalje na vrhu, a od zemalja iz regiona najbolje se kotira Slovenija, na 15. mjestu, piše Aljazeera. Lista sadrži 162 države, a Crna Gora nalazi se na 57.mjestu.

Njegoseva-ulica_2

Lista je sastavljena na bazi globalnih indeksa mira, sloboda, trgovine, kulture, ekonomije, politike i drugih faktora, poput odnosa sa susjednim zemljama i uključenost u međudržavne konflikte.

Kao i prošle godine, Irska je proglašena najmirnijom i najpogodnijom za život sa tog aspekta, a Danska je ostala druga, uprkos činjenici da su se sredinom februara u Kopenhagenu dogodila dva teroristička napada.

Od 20 najmirnijih 15 u Europi

Lista sadrži ukupno 162 države, od kojih je u 81 zabilježeno jačanje mira, a u njih 78 primijećen trend destabilizacije i slabljenja mira, piše Aljazeera.

Zanimljivo je da je među 20 najmirnijih zemalja čak 15 iz Europe.

Deset najmirnijih zemalja svijeta su Irska, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švajcarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka Republika, prenosi Anadolija.

Od zemalja iz regiona Hrvatska je na 27. mjestu, a Srbija je na 46. mjestu.

Albanija se nalazi na 52. mjestu liste, slijedi je Bosna i Hercegovina na 53, dok se Kosovo i Makedonija nalaze na 69, odnosno 71. mjestu.

Napredak Makedonije, Srbije, BiH i Albanije

U poređenju sa izvještajem iz 2014. godine, najveći napredak ostvarila je Makedonija, koja je zabilježila rast za 16 pozicija i sa 87. došla na 71. mjesto.

Srbija je napravila pomak za šest pozicija, dok je Albanija napravila napredak za 13 mjesta.

I Bosna i Hercegovina je napredovala sa 61. na 53. mjesto.

S druge strane, Slovenija i Hrvatska su nazadovale za po jedno mjesto, Crna Gora za dvije pozicije, dok je Kosovo zabilježilo pad za pet pozicija.

Na dnu ljestvice se nalazi Sirija, a ispred nje su Irak i Afganistan.

Libija i Ukrajina ocijenjene su kao zemlje s najvećim padom indeksa mira u protekloj godini.