ART PREPORUKA

PODGORICA: ,,Gradska knjižara” bila mala da primi Ljosine poštovaoce

Mario-Vargas-LjosaProstorije ,,Gradske knjižare” u Podgorici bile su večeras male da prime sve poštovaoce djela peruanskog pisca Maria Vargasa Ljose. Pisac se družio sa autorima ,,Nove knjige”, koja je i organizator njegovog trodnevnog boravka  u Crnoj Gori, zatim novinarima, a na kraju je potpisivao knjige ljubiteljima njegovih djela. Međutim, koliko je bilo srećnih lica zbog potpisane knjige, toliko je bilo i tužnih, jer Ljosa zbog umora nije stigao da potpiše knjige svima.

,,E, tačno sam znala”, ,,Gospodine Ljosa, molim Vas, vratite se da potpišete knjige”, čuli su se razočarani ženski glasovi.

Druženje sa Ljosom počelo je sa zakašnjenjem od skoro pola sata.

Mario-Vargas-Ljosa_2

– Izuzetna mi je čast da pozdravim najvećeg pisca svijeta Maria Vargasa Ljosu. Ovo je veliki kulturni događaj  za Crnu Goru. Radujem se što su sa nama i autori čija je izdavačka kuća ,,Nova knjiga”. Možda je među njima budući nobelovac. Ovo je samo početak velikog projekta Maria Vargasa Ljose i ,,Nove knjige” – rekao je direktor Izdavačke kuće ,,Nova knjiga” Predrag Uljarević.

Ljosa je izrazio zadovoljstvo što ga je ,,Nova knjiga” pozvala da posjeti Crnu Goru.

– Drago mi je da je moja prva posjeta Crnoj Gori bila posjeta jednoj knjižari. Uvijek sam govorio da je najvažnija stvar koju sam u životu naučio jeste da čitam. Imao sam samo pet godina tada i nikada nijesam zaboravio koliko me je obogatilo to što sam mogao da dešifrujem riječi i pretvorim ih u izraz i zato je knjižara za mene vrlo bitna. To je kuća snova gdje se šire vidici u svakom smislu – rekao je 79-godišnji pisac.

U publici su bili Miodrag Lekić, Goran Danilović, Slavica Perović, Igor Lakić, Balša Brković, Tanja Bakić, Janko Ljumović, direktor Turskog kulturnog centra ,,Junus Emre” u Podgorici doktor Čihan Ezdemir i drugi.

Sjutra će Mario Vargas Ljosa otvoriti 29. izdanje ,,Grada teatra” u Budvi, a u gradskom parku u tom gradu u 21 sata održaće i književno veče.

B.R.

Foto: B. Šekularac

kud duga