ART SLAJDER

MARIO VARGAS LJOSA ZA MNE MAGAZIN: Kultura je postala zabava

Mario-Vargas-Ljosa_3Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa družio se prvog dana posjete Crnoj Gori u podgoričkoj ,,Gradskoj knjižari” sa crnogorskim piscima, novinarima i ostalim poštovaocima njegovog djela. Za MNE magazin je rekao da  kultura više nije što je bila, da je nestala, da je nema…

U esejima, koji će biti objavljeni u avgustu, kažete da je kultura mrtva. Zašto?

– Ta ideja kulture koja je bila toliko značajna u prošlosti izgleda kao da je praktično nestala. I kultura u današnjim danima kao da nastoji da bude zabava više nego što je kultura. Tako da ona postaje površna. Nekadašnja čvrsta uvjerenja koja smo imali i koja su naši preci imali sada su nestala, više ne vjerujemo u njih. To se najbolje vidi na polju ,,plastike”. Ne govorimo više o likovnoj kulturi, vajarstvu, ne govorimo više o umjetnicima već o komercijali, o spektaklu. Praktično, ta kultura postaje predstava koja se ne dešava samo u razvijenom svijetu nego i u manje razvijenim zemljama. Kultura više nije što je bila. Mrtva je, čak je nestala, više je nema.

Koja je onda Vaša poruka svijetu? Kako da vratimo kulturu, svijest intelektualaca?

– Vidite, problem je što današnje obrazovanje nastoji od kulture da napravi pragmatični oblik i da je razgoli. Ono što se izbacuje iz današnjeg obrazovanja jesu društvene nauke,  filozofija, književnost koje se smatraju potpuno beskorisnim disciplinama.  Svijet u kojem se sve kontroliše, u kojem se svime manipuliše postaće stvarnost.

Bojana Radonjić 

Foto: Boris Šekularac

kud duga