ART ART_IZDVOJENO

MARINA ABRAMOVIĆ: Uvijek sam imala potrebu da budem drugačija

marina 2

 

Izložba 13 autoportreta  umjetnice Marine Abramović pod nazivom ,,Privatna arheologija” otvorena je proteklog vikenda u Muzeju stare i nove umjetnosti  Mona na Tasmaniji. Autoportreti su snimljeni u periodu između 1975. i 2002. godine i prikazuju umjetnicu kako jede crni luk, žustro češlja kosu, grize zanoktice, meditira, kako je davi boa i kako leži ispod kristala, u plićaku i naglavačke.

-Dobra umjetnost se nikada ne stvara u studiju. Dobru umjetnost stvaram u životu-  kazala je, povodom izložbe, Marina Abramović za britanski Guardian.

Najpoznatnija konceptualna umjetnica na svijetu iz Crne Gore

pojasnila je da u njoj postoje tri Marine i da su sve tri stvarne.

-Jedna je heroj. Ide na sve bez obzira na bol. Druga Marina je drugačija, duhovnija i emotivna. Previše emotivna. Može non stop da plače. Pomalo je smor. A treća baš voli budalaštine. Voli modu, da jede čokoladu, bude lijenja, ne radi ništa, izbjegava nedaće i konfrontacije-ispričala je Marina Abramović.

Njena izložba u Moni je kombinacija snimaka njenih nastupa uživo, instalacija i vježbi njenog metoda koji podučava u svom Institutu u Njujorku, a tu su i fotografije iz njene lične arhive iz Amsterdama.

-Kada razmišljam o svom životu i ranim radovima uvijek kao mlad umjetnik naučite da morate da imate stil koji treba da pratite i određenu liniju. Al,i ja to nisam radila. Uvijek sam imala ogromnu potrebu da radim nešto drugačije. Neke stvari su djelovale potpuno nasumično. Nijesam znala šta da radim. Ali sada, 45 godina kasnije, sve ima savršenog smisla- kazala je umjetnica.

 

kud duga