Porto Novi
DRUŠTVO

PODGORIČKI OSNOVNI SUD: Dvije porodice izgubile roditeljsko pravo

oduzimanje djece_politika.rsTokom prvih pet mjeseci ove godine podgorički Osnovni sud donio je dva rješenja o oduzimanju roditeljskog prava. Jednoj porodici je oduzeto to pravo nad jednim djetetom, a u drugom slučaju se radi o troje djece.

A o kojim roditeljima je riječ nijesmo mogli da dobijemo podatak, jer je PR Osnovnog suda Marina Kalezić kazala da je u svim sporovima u kojima se odlučuje o pravima djeteta isključena javnost, zbog čega podaci iz navedenih sudskih spisa spadaju u službenu tajnu.To se odnosi kako na podatke o roditeljima tako i na razloge zbog kojih je u navedenim postupcima sud donio rješenje o ograničenju, odnosno oduzimanju roditeljskog prava.

-Nad ukupno četvoro djece, jedan odnosno oba roditelja su lišena roditeljskog prava – kazala je Kalezić.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su objasnili da sud roditelju oduzima pravo da živi sa djetetom ako u većoj mjeri zanemaruje podizanje i vaspitanje djeteta. Navode da se to dešava i onda kada zbog prilika u porodici postoji opasnost za pravilno odrastanje djeteta.

-Smatra se da roditelj u većoj mjeri zanemaruje podizanje i vaspitanje djeteta naročito ako ne brine dovoljno o ishrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovnom pohađanju škole, ne sprečava dijete u štetnom druženju, skitnji, prosjačenju ili krađi – kažu iz ovog resora.

Sud može roditelju da vratiti roditeljsko pravo kada prestanu razlozi zbog kojih su mu ta prava oduzeta. Predlog za vraćanje roditeljskog prava mogu podnijeti roditelji i organ starateljstva.

Sud je u prvih pet mjeseci ove godine donio i jedno rješenje o ograničenju roditeljskog prava.

Postupak za ograničenje roditeljskog prava pokreće sud po službenoj dužnosti, na predlog organa starateljstva, drugog roditelja ili djeteta.

Ograničenje roditeljskog prava se određuje u trajanju do godinu dana. Prije isteka roka sud će ispitati sve okolnosti slučaja i u najboljem interesu djeteta novom odlukom vratiti roditeljima ograničeno pravo, produžiti trajanje izrečene mjere ili izreći drugu mjeru za zaštitu najboljeg interesa djeteta.