PREPORUKA ZDRAVLJE

HRANA ZA IZBJEGAVANJE: Namirnice koje ubrzavaju starenje

pileca-supaPoznato je kako je hrana koja obiluje šećerom ,,pogubna” za liniju, ali se zbog pojedine hrane i stari puno brže? Određene namirnice ubrzavaju prirodni proces starenja i to na način da tijelu nameću stres, uzrokuju ćelijsko oštećenje i fizičke znakove starenja, piše Daily Mail. Ovo su četiri namirnice koje biste trebali izbjegavati u širokom luku:

MAFIN

Mnogi ljudi uz prvu jutarnju kafu vole da pojedu mafin ili slatko pecivo, ali ta navika može skupo da košta.

Mješavina zasićenih masti i šećera pravi je okidač za upale u tijelu.

SUPE IZ VREĆICE

Supe iz vrećice jednostavna su alternativa višesatnom stajanju uz štednjak jer je za njihovu pripremu potrebno samo dodati vodu. Ipak, uz kraće vrijeme pripreme, smanjuje se i broj korisnih nutrijenata. Uz više od 800-1000 miligrama natrijuma zbog supe iz vrećice vjerovatno ćete biti otečeni i zadržavati tečnost.

KUPOVNI VOĆNI SOKOVI

Možda  se čini kako jedna čaša soka uz doručak ne može puno naškoditi, ali u samo jednoj čaši nalazi se više šećera nego što mislite.

Sokovi podižu nivo  insulina u krvi što može dovesti do upala i debljanja.

PRŽENA HRANA

Masna i pržena hrana često nam je omiljena nakon izlaska i neprospavane noći. Nije tajna kako brza hrana ima malu nutritivnu vrijednost, ali značajan je i njen doprinos starenju. Pržena hrana puna je soli i transmasnih kiselina koje uzrokuju oštećenje ćelija. Izbjegavajte pice, hamburgere i ostale fast food poslastice.