ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

ŠTA JEDEMO: Jabuke i breskve imaju najviše, a kupus, luk i avokado najmanje pesticida

pijaca_30.05

 

Jabuke, breskve, nektarine, jagode, grožđe, celer, spanać, paprike, krastavci i šeri paradajz najviše su tretirani pesticidima, otrovima koji su opasni za ljudski organizam, pokazali su rezultati  istraživanja koje je provela američka neprofitna ekološka organizacija EWG. Prema istraživanju najmanje pesticida otkriveno je u kupusu,  luku, šparogama, patlidžanu, karfiolu i avokadu.

Svo voće i povrće prije ispitivanja oprano je i oguljeno, što su tipične mjere opreza koje sprovode prosječni potrošači. Nakon toga iz EWG su napravili listu voća i povrća na kojoj prvo voće-jabuke ima najveću količinu pesticida, a posljednje na spisku-avokado manje od jedan odsto.

Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 odsto pozitivno je na pesticide, sadrže i do 56 vrsta različitih kemikalija. Čak 85,6 odsto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih kemikalija. Svaki uzorak nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 odsto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida. U jagodama je otkriveno 13 različitih pesticida, a u jednom uzorku grožđa pronađeno je čak 15 vrsta pesticida. Celer je kontaminiran sa 13 hemikalija, u spanaću su nađene različite kombinacije pesticida, a skoro 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida. Krastavci su tretirani s čak 68 odsto različitih pesticida, dok je jedan uzorak šeri paradajza  zagađen  sa 13 različitih hemikalija.

Ipak, naučnici smatraju da, i pored ovih podataka,  ne treba odustati od ovih namirnica jer je njihova nutritivna vrijednost i dalje bitna. Preporuka je da se voće i povrće prije jela drži u vodi u kojoj je dodato pola šoljice sirćeta. Tako se može neutralizovati do 98 odsto bakterija i pesticida.