ZDRAVLJE

MERS: Prvi smrtni slučaj u Njemačkoj

slikaMuškarac star 65 godina umro je od posljedica infekcije virusom bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u Njemačkoj. To je prvi smrtni slučaj od posljedica ove infekcije u Evropi, javile su agencije.

Muškarac je umro  u bolnici u Donjoj Saksoniji prije deset dana, a bio je zaražen tokom posjete Abu Dabiju u februaru ove godine.

U međuvremenu, u Јužnoj Koreji, broj umrlih od MERS-a porastao je na 19. Prvi slučaj u Aziji potvrđen je 20. maja, a trenutno je više od 5.500 ljudi u karantinu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se ova bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali da još ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

-Ova epidemija je poziv na buđenje i sve zemlje moraju biti spremne za nepredviđenu mogućnost izbijanja ove i drugih ozbiljnih zaraznih bolesti- saopštili su iz SZO.

Podsjetimo, MERS izaziva kašalj, vrućicu i ponekad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste porodice kao SARS koji je, otkako se 2002. pojavio, u Kini ubio oko osam stotina ljudi.

Dosad su zabilježeni slučajevi te bolesti u Saudijskoj Arabiji i Južnoj Koreji, ali su ga putnici prenijeli u najmanje 25 zemalja svijeta. Od MERS-a umire oko 38 posto zaraženih.