ART ART_IZDVOJENO

PREDSTAVLJAMO: Nakit Ane Pajović-Kljajić inspirisan Lavom i Novakom

Ana Pajović-Kljajić

Ana Pajović-Kljajić

Kreativna dama iz Podgorice Ana Pajović-Kljajić u svojoj radionici za nakit ručne izrade ,,Ribizla” stvara umjetnine kojima su mnogi oduševljeni. Inspirišu je, kaže, njena djeca, Lav i Novak. Oni je i motivišu da istražuje i pomjera  granice, da saznaje o sebi nove stvari i otkriva svoje talente. Smatra da njen nakit ne može da se prilagodi svačijem ukusu, ali ima redovne mušterije koje cijene unikate koje  pravi, rado ih nose i poklanjaju. Pravi originalan nakit, ali i jastuke, krpene lutke, jorgane i pokrivače za djecu kao i dekoracije za rođendane ili pozivnice za vjenčanja. Sve što napravi je proizvod njene mašte, jer se, kako kaže, kopiranjem tuđeg rada ne bavi.

-Ideja za pravljenje nakita je živjela u meni od ranog djetinjstva. Oduvijek sam se bavila kreativnim zadacima radije nego bilo čim drugim. I tako… Napraviš sebi komad nakita, dopadne se drugarici, napraviš njoj… i onda to tako krene- prisjetila se Ana svojih početaka.

Trenutno, zbog nedostatka vremena, nema zalihe proizvoda, već isključivo radi po narudžbi za one koji imaju strpljenja da  čekaju. Pored velikog zalaganja, rada i kreativnosti, Ana stiče utisak da jedan dio javnosti u Crnoj Gori još uvijek ne prepoznaje originalni ručni rad.

-Toliko se proizvoda nudi pod tom ,,šifrom. Moj nakit nije za svakog, nosiv je, ali nije univerzalan u smislu da se može prilagoditi baš svačijem stilu- kaže ona.

Zahtjevi klijenata su kaže raznovrsni, ali umjetnica ne izlazi u susret svima.

-Uslov da radim je da bude proizvod u mom stilu, a kopiranjem tuđih radova se ne bavim- rekla je Ana.

Objasnila je da je mnogo lakše nabaviti materijal otkad je zaživjela trgovina putem interneta, kao i da se ,,handmade” zajednica širi, pa je i naš grad obogaćen sa nekoliko hobi šopova.

-Nije više komplikovano kao nekad, kad sam počinjala da se bavim ovim hobijem. Svaki komad iziskuje dosta vremena, ili se možda meni samo tako čini jer ga nemam dovoljno. Od skice do obrade gline, pečenja i finalnih detalja može proći i nekoliko noći- kazala je ona.

Ovoj kreativnoj majki dva dječaka, dan počinje nekada i u pet sati izjutra kako bi mogla sve da postigne. Ipak, noć je rezervisana za kreativnost.

-Biti mama male djece je vremenski veoma zahtjevan zadatak. Ali, sa druge strane, djeca su najnevjerovatnija inspiracija. Ta mala čudesna stvorenja vas nauče tako mnogo – ako ne čemu drugom onda dobroj organizaciji, osim ako ne želite da živite u potpunom haosu. U toku dana nemam vremena da se bavim kreativnim radom, ali zato kad se podijele poljupci za laku noć i ugase lampice u dječjoj sobi, sve vrijeme ovog svijeta je moje- otkrila nam je Ana.

U poslu su je, kaže uvijek podržavali roditelji, sestra, suprug, kuma i prijateljice. Zanimljive lutke za djecu koje Ana šije i naziva ih ,,drugarima” dio su njene mašte, a najmlađi su njima oduševljeni.

-Ne volim da radim po šablonima i gotovim šemama. Svoje šivenje u šali zovem ,,freestyle” šivenjem, jer nikad nemam unaprijed pripremljene šnitove, sve je improvizacija. Valjda zato djeca obožavaju ,,drugare”- kaže naša sagovornica.

 

Katarina Janković

This slideshow requires JavaScript.

 

kud duga