PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

NIŠTA NE KUPUJU: Sve iznajmljuju i tako štede novac

www.huffingtonpost.com

Generacija tzv. Milenialsa novac ne troši kupujući stvari jer gotovo sve što koristi, iznajmljuje, pa na taj način štede novac koji kasnije troše na zabavu i stvari koje ih više zanimaju. Počevši od muzike, koju slušaju preko Spotifya, filmskog sadržaja koji iznajmljuju na Netflixu, prevoza koji koriste preko Ubera, do odjeće i nakita koji mijenjaju preko web shopa Le Tote, pa čak i hrane.

Za 54 dolara mjesečno Le Tote im u paketu šalje tri artikla odjeće i dva komada nakita. Sve to nose dokle god žele. Kada odluče to da vrate, samo pošalju kutiju nazad i čekaju novu pošiljku.

Uz dodatnih pet dolara iznajmljenu haljinu ili pantalone mogu da vrate onoliko često koliko žele, a za to ne plaćaju ni centa više.

Pored prostora u malim stanovima, tako štede i novac. Kućni budžeti za odjeću i njihovo pranje su im se bitno smanjili, a istovremeno im u ormaru ne završavaju stvari koje su kupili pa obukli samo jednom ili ih ni sa čim nijesu mogli iskombinovati. Riješili su i problem nakita koji se zaglavio negdje u fiokama i leži zaboravljen.

Ono što im se svidi, kupe. Ipak, to rijetko rade, jer sebi tako smanjuju budžet za zabavu i putovanja.

Sličan koncept primjenjuju i za hranu. Nju ne iznajmljuju, ali se pretplaćuju na usluge koje funkcionišu slično kao i one za odjeću, muziku, zabavu…

Na kućna vrata dostavljaju im se paketi sa sastojcima potrebnim za pripremu obroka prema unaprijed određenim receptima. Preostaje im jedino da pripreme obrok.

U kutiji koju plate 69 dolara mjesečno nalaze se sastojci za tri jela dovoljna za dvije osobe. Međutim, hrane ima dovoljno čak i za dva obroka. Iako je usluga za razliku od ostalih nešto skuplja, odlučuju se za nju, jer se na kraju ispostavi da je isplativija.

Iznajmljivanje nije ništa neuobičajeno za tzv. generaciju Milenialsa. Neki to nazivaju ekonomijom dijeljenja jer putem Ubera, Airnbnb-a ili Zipcara štede. Prema Salesforceu, korištenje usluga u kojima se dijele troškovi se udvostručilo između 2013. i 2014. godine, a očekuje se i dalji porast.

Izvor: Express.hr