Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DRŽAVNI ORGANI: Kako su ocijenili rad svojih službenika

Dosadašnja praksa pokazuje da mali broj državnih organa obavlja ocjenjivanje svojih zaposlenih, da je veliki broj odličnih ocjena, a izuzetno mali broj službenika koji se ocjenjuje nižim ocjenama, piše Portal Analitika.

zaposleni

Prema zvaničnim podacima za 2013.godinu, od ukupno ocijenjenih 6835 službenika odličnu ocjenu A je dobilo njih trećina, ocjenu B -3980, ocjenu C je zaslužilo 596 službenika, dok je najgoru ocjenu D dobilo 20.

Što se tiče 2014.godine ocijenjeno je svega 2547 službenika, od čega je odličnu ocjenu dobilo čak 1924 službenika, piše ovaj Portal.

U Akcionom planu za implementaciju Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori za period 2011-2016 “AURUM” za III i IV kvartal 2014.godine, se konstatuje da će novi sistem ocjenjivanja daje veće pravne osnove za efikasnije praćenje rada službenika.

-U cilju boljeg praćenja rada i jačanja odgovornosti za kvalitet obavljanja poslova, ocjenjivanje rada državnog službenika, odnosno namještenika regulisano je na drugačiji način Zakonom o državnim službenicima i namještenicima u odnosu na prethodni zakon. Novi sistem ocjenjivanja daje pravne osnove za efikasnije praćenje rada, tj. mjerenje i analizu postignutih rezultata rada, samostalnosti i kreativnosti u vršenju posla; kvaliteta organizacije rada; saradnje sa saradnicima, strankama i drugim drţavnim organima. Ovakav sistem ocjenjivanja treba da obezbijedi motivaciju zaposlenih za postizanje boljih rezultata i veće efikasnosti u radu i kvalitetu pruţanja usluga. Takođe, ocjena rada službenika je instrument koji je od izuzetnog značaja u selekciji i zapošljavanju, kao i u pogledu ostvarivanja drugih prav, navodi se u planu.

Iz navedenog, dodaje se, može se zaključiti da su ciljevi definisani AURUM-om, kada je u sistem ocjenjivanja pitanju državnih sluţbenika i namještenika, djelimično postignuti. Kreiran je adekvatan normativni okvir, ali se nedosljedno i neefikasno primjenjuje u praksi, posebno imajući u vidu da se ocjenjivanje ne vrši u zakonom utvrđenom roku, da se podaci (ocjene) ne unose u CKE, da je zastupljenost odličnih ocjena (A) u ukupnom broju ocjena državnih službenika i namještenika najveća, kao i da praćenje rada službenika tokom godine nije razvijeno u svim državnim organima, piše u dokumentu.