Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

TURIZAM: Zbog pada valute milioni Rusa ostaće ovog ljeta kod kuće

rusko-moskva-1

foto: rusko.svetadily.cz

Turistički domaćini u Evropi i šire trpe dvocifrene minuse ruskih gostiju. Za prva četiri mjeseca u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj i Egiptu bilo ih je 30 do 50 posto manje nego lani. Najbolje su prošle Hrvatska i Crna Gora s minusom od tri i osam posto – piše hrvatski Večernji list.

– Nažalost, u maju je i naš turizam imao minus iznad 20 posto. No, ukupne su brojke još uvijek male, za pet mjeseci Hrvatska je ugostila nepunih 12.000 Rusa i ključno je što će se odigravati u julu  i avgustu kada nam dolazi najviše ruskih gostiju – kaže direktor kancelarije Hrvatske turističke zajednice u Moskvi Ranko Ružička.

To će, kaže, najviše zavisiti od rublje, čija se vrijednost u aprilu nakratko stabilizovala, ali, nažalost, sada opet pada.

Milioni Rusa ostaće ove godine zbog toga u zemlji ili će u jeftinije destinacije, poput Bugarske, na pr., u kojoj se sedmodnevni all inclusive odmor sada može dobiti već za 250 eura.

 Hrvatski su hotelijeri za Ruse počeli spuštati cijene, pa se u HTZ-u nadaju da ovogodišnji pad broja ruskih gostiju ipak neće biti dramatičan i veći od 20 posto. Lani ih je bilo oko 155.000.