PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Neobični običaji u svijetu

spanijaLjepota i neobičnost svijeta, pored raznovrsnosti jezika i kulture leži u običajima. Sajt Rifajneri 29 dao je nekoliko interesantnih običaja.
Španija

Prema španskim običajima, ako metlom dok čistite dotaknete stopalo singl ženu ili muškarca, to znači da se ta osoba nikada neće udati/oženiti.

Kina

Kina
Tradicija u Kini je da kada se useljavate u novi dom, od ulaza do spavaće sobe kotrljate grejpfrut za sreću i dobrobit.

Rusija
Rusija
Ako ste napustili kuću i vratili se jer ste nešto zaboravaili, ruski običaj nalaže da se tada pogledate u ogledalo. Povratak kući je znak i ako se ne suočite sa vragom, vaše putovanje loše će se završiti.

Juzna Koreja

Južna Koreja

Ako se, pak, useljavate u novi dom u Južnoj Koreji, potrebno je sa sobom ponijeti toalet papir ili deterdžent za pranje veša na dar. Ovaj običaj datira još od sredine 20. vijeka, kada su osnovne potrepštine viđene kao luksuz. Sada se toalet papir i deterdžen za pranje veša smatraju talismanima za mladence.

Indija

 

Indija
Znanje je moć i niko se ne predaje toj istini kao Indijci. Svetogrđem se smatra kada papir ili knjige se dotaknu nogama, jer to je uvreda za boginju znanja Sarasvati.

Svedska

Švedska
U Švedskoj se grinje smatraju donosiocima dobre sreće. Čak se Šveđani ohrabruju da ih pronađu u domu.

Meksiko

Meksiko
Na španskom riječ lana znači vuna i novac, pa je popularno poklanjanje vunenih jagnjećih figurica pred Novu godinu, jer to donosi bogatstvo u dom. Uglavnom se ove lutke stavljaju iza ulaznih vrata.

Jevreji

Običaji kod Jevreja
Pri useljenju u novi dom, kod Jevreja je običaj da prva stvar koja se kupi su hljeb i so. Hljeb kao osnovni vid izdrživosti, a so kao nešto što se nikada  ne kvari, a predstavlja istrajnost.

Italija

Italija
Rog je stari italijanski talisman. Legenda kaže da rog čuva od zlih sila. Italijani ih kače za zid ili vrata za sreću.

Turska

Turska
Kada ste u Turskoj, a neko vam traži iglu ili nož u kuhinji, nikako im ne predajte oštre predmete direktno u ruke, jer je to znak pogoršanja odosa. Ako to pak učinite, onda, kako biste preokrenuli nesreću, potrebno je da osobi date kovani novčić.

Prir. B.R.