PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

NIJE SVE TAKO CRNO: Poučna priča o pametnom magarcu

magarac

magarac

Jednog dana farmerov magarac upao je u bunar. Životinja je rikala sažaljivo dok je farmer pokušavao da pronađe način kako bi je izvukao. Na kraju, farmer je odlučio da je životinja stara, a i bunar treba zatrpati.

Magarac nije bio vrijedan truda. Zbog toga je pozvao svoje komšije da mu pomognu. Svako je uzeo lopatu i počeo bacati zemlju u bunar. Na početku, kada je magarac shvatio šta se događa, počeo je rikati.

Ali, nakon određenog vremena, na iznenađenje svih, smirio se. Nakon puno lopata zemlje, farmer je na kraju pogledao u bunar i bio je začuđen prizorom. Sa svakom lopatom zemlje koja bi pala na magarčeva leđa, on je učinio nešto začuđujuće.

Otresao bi zemlju s leđa i popeo se na nju. Kako su komšije nastavljale  zatrpavati bunar, on bi otresao zemlju i popeo se malo više ka otvoru. Ubrzo, magarac je došao do vrha bunara i iskočio iz njega.

Život  zatrpava svakog na razne načine. Trik je da se izađe iz bunara, otrese zemlja, i popne malo više svaki put. Svaki problem je stepenica. Može se izaći i iz najdubljeg bunara ako se ne odustaje.