Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

AUSTRIJA: Od 2018.godine generalna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Austrija je odlučila da od maja 2018. godine uvede generalnu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima. To su, kako prenose mediji, potvrdili ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

cigarete

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani podržavaju mjeru austrijske vlade, dok se ugostitelji protive.  Čak 56 odsto Austrijanaca smatra ispravnom odluku o uvođenju apsolutne zabrane pušenja, dok je 39 procenata protiv, pokazuje istraživanje instituta ,,Galup”.

Kada je riječ o ugostiteljima, 76 odsto se protivi potpunoj zabrani pušenja i očekuje da ih država obešteti za investicije preduzete u pregrađivanju objekata na pušačke i nepušačke djelove, kao što to trenutno zahtijeva zakon.

Oberhauzer i Miterlener su izrazili nadu da će takozvana ,,nepušačka premija” motivisati većinu ugostiteljskih objekata da već ranije počne da primjenjuje ovu zabranu.

Naime, oni ugostitelji koji već prije jula 2016. godine uvedu u svojim lokalima generalnu zabranu pušenja, dobiće deset procenata procijenjenih troškova za ograđivanje nepušačkog i pušačkog prostora, koja prethodno nijesu obuhvaćena poreski.

Oberhauzer je istakla da očekuje da će zabrana donijeti pozitivne promjene, te da će se poboljšati zdravlje brojnih zaposlenih u gastronomiji, ali i mnoge odvratiti od duvana.