Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Ministarstvo poljoprivrede novčano pomaže proizvođačima povrća

Interesovanje građana za podršku Ministarstva poljoprivrede u povrtarskoj proizvodnji je povećano. Ovo navode iz ovog resora. Kažu da je u proljećnjoj sjetvi zasađeno duplo više hektara, a proizvođači su investirali 207,7 hiljada eura.

-Za agrobudžetsku podršku povrtarskoj proizvodnji u proljećnoj sjetvi prijavilo se 273 proizvođača.Ukupna vrijednost prijavljenih investicija iznosi 207.698,84 eura, a zasađeno je 459,34 ha pod povrtarskim kulturama. U odnosu na isti period prošle godine, broj proizvođača povećan je za 124, a ukupno zasađena površina pod povrtarskim kulturama za 243,34 ha, odnosno bilježi se rast za oko 200% – kažu iz Ministarstva.

povrceee

Od ukupnog broja proizvođača povrća koji su se prijavili za podršku, njih 56 je, osim nabavke sadnog materijala investiralo u nabavku sistema za navodnjavanje i mehanizacije neophodne za savremenu povrtarsku proizvodnju.

Proizvođači povrća iz Agrobudžeta za 2015. imaju mogućnost da ostvare prava na podršku za nabavku sadnog materijala povrća, sistema za navodnjavanje i namjenske opreme i mehanizacije, u iznosu do 50% ukupne vrijednosti investicije, maksimalno 3.000,00€ po zahtjevu.

Iz Ministarstva kažu da svi zainteresovani proizvođači povrća koji su svoju investiciju realizovali nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, 30. maja, imaju mogućnost da se prijave za podršku zaključno sa 30. novembrom, do kada traje prijava za jesenju sjetvu.

Podrška se ostvaruje na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije koja će provjeriti stanje na terenu.