MAGAZIN PREPORUKA

BURNE NOĆNE SVAĐE: Partneri ne odlaze na spavanje zajedno

svadjaZajednički odlazak partnera u krevet pripada prošlosti – čak 75 odsto parova ide na spavanje u različito vrijeme najmanje četiri puta nedjeljno, pokazuje britansko istraživanje. ,,Ubice” bračne romantike su prekovremeni rad, socijalni život, gledanje televizije i surfovanje internetom. A kada se noćobdija konačno ušunja u sobu, smeta usnulom partneru bilo time što pomjera stvari oko sebe ili tako što mu ,,krade” prekrivač.

Čak trećina parova priznaje da je buđenje usred noći razlog za svađu. Ponekad je jaz između navika partnera tako veliki da tri od deset ispitanika priznaje da spava u drugoj sobi, da ne bi budio svoju ,,drugu polovinu”. Uobičajeno je i korišćenje tableta i telefona u krevetu, što radi svaki drugi ispitanik.

Istraživače ne iznenađuju ovi rezultati. Za većinu ljudi veče je jedino doba kada mogu da se opuste i uživaju, pa pokušavaju da to iskoriste maksimalno. Ali, posljedica je kasniji odlazak na počinak, što vodi nekvalitetnijem snu i potencijalnim svađama sa već usnulim partnerom. Osim toga, parovi su otkrili da im nedostaje bliskost koju nosi zajednički odlazak u krevet.

Još jedan faktor utiče na kvalitet sna – veličina kreveta. Pa tako, manji krevet znači i 49 odsto veću vjerovatnoću da će vas partner probuditi. (Izvor:Novosti.rs)