Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

LOŠA VOLJA: Postoji hrana za sreću

zdrava hranaAmerička nutricionistkinja Sintija Sas za instant sreću preporučila je šest namirnica za koje su istraživanja pokazala da stvarno pomažu u popravljanju raspoloženja.

Voće i povrće

Sas preporučuje svakodnevnu dozu voća i povrća, jer osjećaj sreće i zadovoljstva traje čak i dan nakon što smo ih pojeli. Ona savjetuje i da obroke planirate unaprijed i prvo izaberete voće i povrće koje ćete jesti, a ostale namirnice prilagodite njima.

Kava

Jutarnja kava donosi nam energiju i zadovoljstvo, a popijena u društvu osjećaj privrženosti. Jedno je istraživanje dokazalo da žene koje popiju dvije do tri šoljice kafe imaju 15 odsto manje šansi da obole od depresije, za razliku od onih koje su pile jednu ili nijednu.

Hrana bogata probioticima

Sas naglašava da vrsta i količina bakterija u  našem probavnom traktu utiču na dobro raspoloženje. Jedno holandsko istraživanje u kojem  je učestvovalo 20 dobrovoljaca, od kojih su neki četiri nedjelje dobijali probiotičke obroke, a drugi placebo supstance, pokazala je da su se kod prve grupe znatno smanjile negativne misli i zabrinutost.

Tamna čokolada

Antioksidansi koje tamna čokolada sadrži poboljšavaju cirkulaciju i opuštaju krvne sudove. Tamna je čokolada bogata magnezijumom koji ublažava simptome PMS-a, umora i depresije.

VitaminD_604Pečurke

Bogate su selenom, a njegov se nedostatak u organizmu povezuje s umorom, osjećajem anksioznosti i depresije. Pečurke su takođe jedine namirnice biljnog porijekla koje sadrže vitamin D koji poboljšava raspoloženje. One se lako kombinuju s ostalim jelima tako da ih možete dodati u omlet, kiš, rižoto i salatu.

Zeleni čaj

Ljudi koji dnevno popiju nekoliko šoljica zelenog čaja i do 20 odsto su manje pod stresom od onih koji ga ne piju. Sas savjetuje da listove zelenog čaja uklopite u supe, umake, marinade ili smuti,  ako ga ne volite piti kao čaj.