Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

NE BACAJTE: Koštice lubenice su izvor zdravlja

lubenica-pixabay

foto: pixabay

Možda ste se nekad bojali kako će gutanje koštica lubenice djelovati loše na vaš organizam. Naprotiv, one su veoma  zdrave. Preporučuje se da se ne jedu direktno iz lubenice, već da proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one će postati protein, a samo 1/8 šoljice sadrži proteina koliko jedan grčki jogurt.

Koštice lubenice sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a takođe mogu se ,,pohvaliti” i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove i pozitivno djeluju i u slučajevima  hipertenzije, angine pektoris i arteroskleroze, urinarnih infekcija.

Napitak

Postoji i konkretan recept  koji  se može iskoristiti u borbi protiv bakterije ešerihije koli, ali i u svakoj drugoj prilici, jer ne šteti, već ima pozitivan uticaj na organizam:

Za recept ne treba puno,  litar vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i odložite u frižider. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični ukus ne prija, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.

Ako vam se sviđa, zapamtite da napitak možete praviti tokom cijele godine. (Izvor: punkufer.dnevnik.hr)