ART ART_IZDVOJENO PREPORUKA

DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE: Umjetnici ovjekovječili bitne događaje u našoj zemlji

izlozba1

Foto: Dalibor Ševaljević

Underhill fest, Međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je sinoć izložbom „Dokumentarnih fotografija Crne Gore“ u paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Prvu crnogorsku izložbu ovog tipa na kojoj je radove izložilo 20 fotografa otvorio je selektor fotografija Lazar Pejović, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Fotograf Stevo Vasiljević kazao je da nije imao posebnu inspiraciju dok je stvarao, jer je to radio za posao, a fotografije su iz arhivskog materijala koje je sam odabrao. Rekao je da predstavljaju njegov dugogodišnji rad, čiji proces još nije završen. Mladim fotografima koji su predstavili radove je poručio da nagrada ne igra uvijek veliku ulogu.

– Svima onima koji planiraju ili su na početku svoje karijere predložio bih da naprave slike koje se njima sviđaju, a to da li će biti izložene ili nagrađene nije bitno. Važno je da oni budu zadovoljni time što su uradili i da ne pokušavaju drugima da objasne svoj rad – kazao je Vasiljević.

izlozba

Foto: Dalibor Ševaljević

I radovi mladog crnogorskog fotografa Filipa Rašović izabrani su kao jedni od najboljih. On je prvi put predstavio svoje fotografije u našoj zemlji. Uradio je  seriju fotografija pod  nazivom ,,Kako se gasio Dan” na kojima je prikazao požar u ovoj redakciji koji se dogodio 2012. godine. Rašović je naveo da su slike nastale sasvim spontano.

– Tog jutra sam došao iz Novog Sada, gdje sam studirao. Kada sam saznao za požar u redakciji Dana, instiktivno sam uzeo aparat, izašao iz kuće i zabilježio to što se dešavalo oko mene, potpuno nesvjesno. U požaru je, nažalost, nastradala jedna osoba. Sve je zabilježeno na mojim fotografijama- kazao je Rašović.

On je ispričao da do sada nigdje nije izlagao ove radove koji mu mnogo znače i da su uticali na njegov dalji rad.

Filipov kolega, fotograf Balša Rakočević je izložio portrete romske djece.

-Slike su urađene 2012. godine, na njima se vide djeca koja su u požaru izgubila sve. Sami su i napušteni- kazao je Rakočević.

On je podržao ovaj događaj, jer smatra da će afirmisati crnogorske fotografe na adekvatan način.

Pored ovih umjetnika, na izložbi su radove predstavili Darko Jovanović, Igor Šljivančanin, Ivan Petrović – Ipe, Risto Božović, Vedran Ilić, Zdravko Bajzek, Damir Murseljević, Danilo Papić, Duško Miljanić, Hajdana Kostić, Radoje Jovanović, Ana Šoć, Goran Boričić, Slaven Fanfani, Bojan Janković, Vaso Knežević i Dalibor Ševaljević.

K.J.

 

kud duga