DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Različite cijene ljekarskih uvjerenja u domovima zdravlja

 

Stethoscope

Ljekarska uvjerenja domovi zdravlja širom Crne Gore različito naplaćuju. U Domu zdravlja Cetinje potrebno je izdvojiti mnogo više novca za neka ljekarska uvjerenja nego u sličnim ustanovama drugih gradova. Tako, budući vozači „C” i „D” kategorije u toj zdravstvenoj ustanovi za pregled, treba da izdvoje čak 70 eura. Ta ista usluga u nikšićkom Domu zdravlja košta svega 20 eura. Mogućnost da same formiraju cijenu, zdravstvene ustanove dobile su zato što specifična zdravstvena zaštita ne spada u prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Samim tim, ova usluga se, kako su Pobjedi kazali iz Ministarstva zdravlja, naplaćuje.

Ministarstvo zdravlja propisuje sadržaj mjera specifične zdravstvene zaštite i daje saglasnost za rad zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju uslove, ali ne utvrđuje cijene usluga, već ih određuju zdravstvene ustanove kazali su iz tog Vladinog resora.

Kako su dodali, ljekarska uvjerenja izdaju se u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama koje ispune sve uslove.

U Domu zdravlja Podgorica prije dva mjeseca snizili su cijene izdavanja ljekarskih uvjerenja, kako bi izašli u susret građanima. Uvjerenje koje je neophodno za polaganje i produženje svih kategorija vozačkih dozvola košta 35 eura.

Ljekarsko uvjerenje za opštu zdravstvenu sposobnost (administartivni poslovi) košta 25 eura, uvjerenje za posjedovanje vatrenog oružja 52, za sklapanje braka maloljetnika 24, a za dobijanje državljanstva 25 eura. Zdravstveni pregled kandidata za radno mjesto sa povećanim rizikom i otežanim uslovima rada košta 60 eura, kazali su iz podgoričkog Doma zdravlja.

I u Domu zdravlja Nikšić znatno su snižene cijene. Sada se u toj zdravstvenoj ustanovi uvjerenje za buduće vozače svih klategorija („A”, „B”, „C” i „D”i „E”) može dobiti za 20 eura.

Ljekarska „potvrda” uvjerenje za posjedovanje oružnog lista košta 40 eura, a isto toliko treba da se izdvoji za zasnivanje radnog odnosa u posebnim uslovima.

Prema riječima pomoćnika direktora Doma zdravlja Cetinje dr Mladena Perišića, izdavanje uvjerenja u toj zdravstvenoj ustanovi košta od pet do 80 eura.

-Ljekarsko uvjerenje za posao košta 30, dok za vozače „A” i „B” kategorije staje 35 eura. Uvjerenje za vozače „C” i „D” kategorije na Cetinju naplaćuju 70 eura, dok ono za taksiste košta 60. Ljekarsko uvjerenje za nošenje oružja treba platiti 70, a za odlazak u inostranstvo za muškarce košta 50, a za žene 53 eura. Za sklapanje braka maloljetnika neophodno je uvjerenje koje treba platiti 25 eura, dok ljekarska potvrda o opštoj zdravstvenoj sposobnosti košta 30 eura”, rekao je Pobjedi dr Perišić.

Kako je objavljeno na sajtu Doma zdravlja „Nika Labović” iz Berana, građani u toj zdravstvenoj ustanovi u postupku koji, kako navode, ne traje duže od 30 minuta, za 30 eura mogu dobiti ljekarsko uvjerenje za vozače „A” i „B” kategorije, za „C” treba izdvojiti 35, a za „D” i „E” 45 eura.

-Uvjerenje za izdavanje oružnog lista košta 50 eura, za zasnivanje radnog odnosa 25, a za rad u posebnim uslovima 50. Ostala ljekarska uvjerenja (sud, testament) koštaju 35, uvjerenje za učenike i studente pet, a obrada za invalidsku komisiju 50 eura- navodi se na sajtu beranskog Doma zdravlja.

U Domu zdravlja Danilovgrad ljekarsko uvjerenje za vozače svih kategorija košta 35 eura, za posao 25, oružje 50, dok je za uvjerenje za rad na visini potrebno izdvojiti 60 eura.