DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Ne zna se koliko Crnogoraca ima račune u inostranstvu

Pitanje koliko crnogorskih građana ima račune u inostranstvu i koliko su oni ,,teški“ i dalje je bez zvaničnog odgovora. Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da odgovor na to pitanje potraži od Centralne banke.

novac_korupcija_2

Iz Centralne banke su kratko odgovorili da nacionalnom regulativom nije propisano pravljenje evidencije koliko građana ima račune u inostranstvu i koliko je novca na njima, piše ovaj list.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da će to pitanje postaviti 8. juna, kada je na dnevnom redu rasprava o izvještaju Centralne banke za prethodnu godinu.

-Po ko zna koji put ću pokrenuti inicijativu da se preispitanju rješenja u zakonu o tekućim i kapitalnim transakcijama sa inostranstvom i konačno odgovori na pitanje koliko ne samo građana nego i pravnih lica ima račune u inostranim bankama i koliko su oni teški. O tome ćemo da otvorimo priču – kazao je Damjanović Pobjedi.

Naglašava da CBCG nema mehanizma niti kapaciteta, a nije joj ni u interesu da to radi.

Pobjeda piše da Komisija za hartije od vrijednosti, agencije za nadzor osiguranja i za sprečavanje pranja novca, kao i pravosudni organi, imaju mogućnost da kroz međunarodnu saradnju isprate i analiziraju sve finansijske zloupotrebe stranih državljana na domaćem tržištu ili naših na inostranom finansijskom tržištu.