ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Hranom protiv visokog pritiska

losos

 

Visoki krvni pritisak (hipertensio arterialis) je bolest savremenog doba, a infarkt i šlog najčešći su uzroci smrti na našim prostorima.  Visina  pritiska ukazuje na stanje srca. Da bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova, pritisak treba da bude ispod 140/90. Postoje mnoge namirnice koje mogu da  snize pritisak, a ishrana je važan način borbe protiv ovog problema.

Celer

U azijskim zemljama  celer  se koristi za  snižavanje krvnog pritiska. Dr Vilijam Eliot sa univerziteta Čikago  izolovao je iz celera supstancu koja pomaže snižavajući nivo  hormona. Taj hormon dovodi do sužavanja krvnih sudova i porasta pritiska. Celer, je zbog ovoga, najefikasniji kod bolesnika kod kojih pritisak raste zbog psihičkog stresa.

Bijeli luk

Još jedan tradicionalni narodni lijek za visoki krvni pritisak, bijeli luk veoma je efikasan, a njegovo dejstvo naučno je potvrđeno. Dosta je korišćen u kineskoj narodnoj medicini. Nedavno je u Njemačkoj ispitivano njegovo dejstvo i ustanovljeno je da znatno snižava donji pritisak kod oboljelih sa srednje teškom hipertenzijom. Taj efekat  postiže se sa nekoliko čena dnevno.

Morska riba

Berlinski istraživač Peter Zinger smatra da su omega – 3 masne kisjeline u ribljem ulju glavni lijek za hipertenziju. U lakšim oblicima bolesti male doze ribljeg ulja mogu dovesti do normalizacije. Da bi se regulisao krvni pritisak,  potrebna su najmanje tri obroka masne morske ribe nedjeljno (losos, skuša, tuna, sardina).

Voće i povrće

Antioksidansi iz voća i povrća  povećavaju prostaciklin koji širi krvne sudove, dovodeći do pada pritiska. Povoljan efekat ima i vitamin C iz voća i povrća.  Djeluje preventivno, pošto njegov nedostatak vodi ka porastu pritiska. Dr Kristofer Balpit  iz bolnice ,,Hamersmit” navodi niz podataka o tome da su visok krvni pritisak i moždana kap češći kod ljudi koji unose malo vitamina C.