ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Blagodeti bijelog čaja

bijeli caj 1

www.mygospellyrics.com

Bijeli čaj spada među najljekovitije na svijetu, ulazi u kategoriju rijetkih zelenih čajeva, a ime je dobio zbog lista koji je bijele boje. Može da se konzumira cijeli dan, ali s obzirom na njegov opuštajući efekat, najbolje ga je konzumirati pred spavanje, dok se za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska preporučuje da ga piju preko dana.
Smatra se izvorom mladosti, bogat je antioksidantima, i sadrži najmanju količinu kofeina. Odličan je u borbi protiv virusa i prehlada pa je dobro piti ga u sezoni gripa kako biste se sačuvali i ostali zdravi. Pije se preventivno jer jača imunološki sastav, a vjeruje se da pomaže kod tegoba od karcinoma. Na Oregon institutu dokazano je da konzumacija bijelog čaja može zaštititi od raka debelog crijeva, ojačava organizam, a djeluje opuštajuće na tijelo što pomaže kod smanjivanja stresa. Pomaže pri mršavljenju, djeluje na ubrzanje metabolizma, a to sprečava da organizam sprema zalihe odnosno masnoću. Smatra se da čisti kožu i pomaže pri zaštiti od štetnih sunčevih zraka. Blagodeti bijelog čaja su brojne, ali je važno spremiti ga na pravilan način. Nakon što voda proključa, treba je pet minuta ostaviti da se prohladi, da bi se postigla optimalna temperature od 70 stepeni Celzijusa.

Način spremanja je sledeći:

-na 2,5–3  dcl vode staviti  čajnu kašičicu bijelog čaja,

-na litar  vode stavlja se supena kašika bijelog čaja.

Najveća snaga bijelog čaja je u tome što pomaže u sprešavanju raznih bolesti, i u tom području je nezamjenljiv, pa se preporučuje da se pije svakodnevno.

K.J.