PREPORUKA SPORT

REKORD: Harijet Tomson postala najstarija maratonka

harietHarijet Tomson ima 92 godine i uzor je svima koji brinu o tome kako da ostanu aktivni u poznim godinama. U nedjelju je dovršila ,,Rokenrol maraton” u San Dijegu i tako postala najstarija maratonka. Trku je završila u vremenu sedam sati, 24 minuta i 36 stotinki.

herijet sa sinom

Kako prenosi ,,Vošington post”, ova simpatična starica trčala je maraton sa sinom koji je fotografisao.

– Dobro sam, ovdje su svi divni prema meni. Svaka godina je naporna, ali ova je bila posebno teška za mene, jer suprug je preminuo u januaru nakon duge bolesti, a ja sam morala da se izborim sa infekcijom na nozi – kazala je za ,,Gardijan” hrabra starica.

Ona je dodala da, kao koncertna pijanistkinja, kada trči uvijek joj se u mislima mijenjaju klasične melodije.

Trčanjem je počela da se bavi u sedamdesetim godinama kada ju je članica crkve u koju ide zamolila da sa njom bude kako bi prikupile novac za oboljele od leukemije i limfoma.
– To je bilo vrijeme kada je nekoliko osoba u porodici preminulo od raka, pa sam pomislila: ,,Možda bih mogla to da uradim”. U početku sam planirala samo da hodam, međutim, kada sam vidjela da svi trče, odlučila sam i ja da im se pridružim – priča Tomson.

 

Majka petoro djece trčala je na 16 maratona, a trku u San Dijegu samo je propustila jednom. Tada je razlog bio operacija da joj se ukloni rak.

Svirala je tri puta u ,,Karnegi holu”, a ima već zakazan nastup na istom mjestu ove jeseni.

B.R.

Foto: Džerod Heris