DRUŠTVO SLAJDER

,,Helikopter roditelji”: Najbolje namjere sa lošim ishodom

tanja vujovic pedagog

Pedagog Tanja Vujović

Ako nijeste znali ,,helikopter roditelji” su oni koji neprestano bdiju nad svojom djecom i ne dozvoljavaju im da se osamostale, već  se previše zaštitnički odnose prema njima. U razgovoru za MNE magazin, Tanja Vujović, pedagog u Osnovnoj školi ,,Blažo Jokov Orlandić” u Baru, kazala nam je da se to najviše odnosi na majke, jer su one po nekom nepisanom pravilu brižnije i opterećenije razvojem svoje djece. Termin ,,helikopter roditelj” ironična je kovanica koja se prvi put pojavila još 1969. u knjizi dječjeg psihologa Haima Ginoa ,,Između roditelja i tinejdžera”, gdje jedan tinejdžer kaže: ,,Majka nada mnom lebdi kao helikopter.” Takvih ,, letilica” ima i u Crnoj Gori.

– Naziv ,,helikopter roditelj” prije svega odnosi se na roditelje koji se previše zaštitnički odnose prema svojoj djeci. Oni tako najčešće preuzimaju brigu o školi, ne daju djetetu da se osamostali, od najranijeg doba rade sve umjesto djeteta. Oblače ga i onda kada je dijete već dovoljno veliko i sposobno da to samo učini, vežu mu pertle, zakopčavaju ga, hrane ga duže nego što je to neophodno – kazala je ona.

hekikopter roditeljiIstakla je da sve ovo oni rade iz želje da što bolje zaštite svoje dijete, misleći da rade najbolje za njega.

Međutim, to zna da napravi problem u kasnijem životnom dobu, kada se u tinejdžerskim danima nastavi takvo ponašanje, pa se ta djeca teško osamostaljuju. Kaže da takvih roditelja ima  i da se sa njima često susreće u školi.

– Neki od roditelja prate djecu do učionice, iako je to zabranjeno, nose im torbu, provjeravaju jesu li se oznojili, dolaze za vrijeme velikog odmora i donose im užinu,  presvlače ih… – ispričala je ona i dodala da je to već ekstremna briga, da su oni u svakom trenutku tu i bdiju nad djetetom.

Takva se djeca, smatra, teško osamostaljuju i mnogo teže izgrađuju pozitivnu sliku o sebi.

– Sporije izgrađuju samopouzdanje jer misle da ne mogu dovoljno dobro da rade nešto, ako ih neko ne kontroliše ili radi umjesto njih – objašnjava naša sagovornica.

Oni su zbog toga, ističe, često neodgovorni i u obavljanju školskih zadataka.

– Imate situacije u kojima ne prate na času, ne zapisuju šta im je za domaći, već njihove majke ili očevi  zovu drugu djecu ili učiteljicu da ih pitaju šta treba da se nauči – kaže Vujović.

Smatra da roditelji ovo rade nesvjesno, iz straha i nesigurnosti, kao i želje da sve drže pod konrolom.

– To se kasnije odražava na odabir partnera, škole i svega drugog, iako su rezultati takvog ponašanja roditelja najvidljiviji u predškolskom i ranom školskom uzrastu – zaključuje Vujović.

Katarina Janković