DRUŠTVO PREPORUKA

BESPARICA: Građani kupuju dvije paprike ili jednu tikvicu

pijaca_30.05

Većina prodavaca na Zelenoj pijaci u Gintašu jutros nije bila zadovoljna prodajom voća i povrća. Kazali su za MNE magazin da ,,narod nema para i da im je iz dana u dan sve manji promet“.

-Ovo što vidite na mom štandu su domaći proizvodi. Krompir je iz Tuzi i cijenim ga 0,50 centi, a tri kilograma tikvica cijenim euro, kao i luk. Uprkos tome, samo sjedim na ovoj stolici, jer se niko ne interesuje da želi da kupi nešto – kazala je prodavačica Ana.

Slično je ispričala i prodavačica Mira. Na njenom štandu su paprike, boranija, spanać, kupus.

-Ovo je katastrofa. Nemaju ljudi novca. Dođu i traže mi dvije paprike, jednu tikvicu ili 300 grama nečega. Svi na malo kupuju, sve neke mrvice – kaže Mira.

Sa njom kupci mogu da se cjenkaju i onda spusti cijenu za 20 ili 30 centi.

-Moram. I vidim da im je milo kad to uradim, ali i mi nešto moramo da zaradimo – kaže Mira uz osmijeh.

Dok razgovara sa nama jedna građanka se interesovala za spanać koji košta dva eura. Mira je prodala kilogram.

Pojedini prodavci su, ipak, zadovoljni prodajom. Na njihovim štandovima su razni začini koje cijene 0,50 centi, paprike 2,5 eura, pomorandže 1,20,krastavce 0,60 centi. Boraniju su cijenili od 1,5 do 2, crvenu papriku četiri eura, zelenu 1, 5, a žutu dva eura. Paradajz košta 1,5 euro.Da bi privukli pažnju prolaznicima neki prodavci su natpisima isticali iz kojih krajeva su njihovi proizvodi. Tako je među njima bilo nikšićkih jagoda, sa Vidrovana koje koštaju 2,5 eura, a parirale su im trešnje iz Bera.

This slideshow requires JavaScript.