PREPORUKA SPORT

FUDBAL: Sep Blater ostaje predsjednik FIFA

princ i blater

Princ Ali bin al-Husein i Sep Blater

Sep Blater (79) ostaje predsjednik FIFA još četiri godine, odlučeno je danas u Cirihu nakon što je njegov protivnik princ Ali bin al-Husein povukao kadidaturu u drugom krugu glasanja.

– Želim da zahvalim svima koji su bili hrabri da glasaju za mene. Bilo je ovo predivno putovanje – rekao je nakon povlačenja princ Ali bin al-Husein.

U prvom krugu bilo je 133 glasa za Blatera i 73 glasa za protivnika . Bilo je tri nevažeća listića.
Ovo je Blaterov peti mandat.

On se osvrnuo na skandal u kojem je policija prije nekoliko dana uhapsila devet visokih zvaničnika FIFA za primanje mita.
– Moramo da se udružimo i krenemo dalje. Ne možemo stalno nadzirati sve u fudbalu. Imamo 209 fudbalskih saveza i 300 aktivnih učesnika, žena i muškaraca. Uz porodicu, prijatelje, to nas dovodi do cifre od 1.6 milijardi ljudi na koje sve ovo direktno utiče – između ostalog rekao je Sep Blater u 30-minutnom govoru.
Pristigli su odmah ljuti komentari stručnjaka na ,,Tviteru“ u kojem govore kako je to bio najduži govor u istoriji u kojem Blater zapravo ništa nije rekao.
Princ Ali bin al-Husein istakao je da je vrijeme da se skandalima stane na put.
– Oči svijeta uprte su u nas i ne po prvi put. Međutim, sada je ulog veliki u svemu. Mi vodimo igru, igru koja ima moć da iscijeli i ujedini. Čuli smo da je naša organizacija moralno bankrotirala. Čak i najtamnije noći prekaljene su novom zorom. Promjena nije događaj, već proces – kazao je al-Husein.

President of the Palestinian FA, Jibril Rajoub, right, shakes hands with Ofer Eini

Stisak ruke predstavnika izraelskog i palestinskog fudbalskog saveza

Fudbalski savez Izraela neće biti suspendovan, to je odluka na osnovu 90 odsto glasova prisutnih predstavnika fudbalskih saveza.
Predsjednik Fudbalskog saveza Engleske Greg Dajk najavio je da će Evropa se pridružiti UEFA i bojkotovati Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, ako Blater pobijedi.
– Što je dosta, dosta je. Naš imidž u svijetu nije na dobrom glasu. Ja prvi sam užasnut svime što se događalo posljednjih dana. Ovo govorim sa tugom, suzama u očima. Suviše je skandala koji su potresli svijet fudbala – rekao je predsjednik UEFA Mišel Platini.
Dejvid Džil najavio je da neće zauzeti mjesto potpredsjednika FIFA ako Blater pobijedi.
B.R.
Foto: Getty images