TRASH

Maloljetni haker lažnim dojavama dizao na noge antiterorističke jedinice

haker

Ilustracija (Foto: itdonut.co.uk)

Jedan od opasnih trendova koji se proširio među gejmerima posljednjih godinu-dvije je tzv. swatting. Gejmeri pozivaju policiju i obavještavaju ih da je u nekom stanu u toku otmica, oružani napad ili slično. S obzirom na hitnost situacije policija nema vremena da provjerava istinitost tih informacija i na tu adresu šalje specijalce (nekad čak i helikoptere) koji, pokušavajući da spase taoce, često znaju da razvale vrata i u punoj ratnoj spremi ulete u kuću u kojoj je navodna otmica, odnosno napad. Ali, umjesto naoružanih kriminalca, u kućama najčešće naiđu na uplašenog tinejdžera ili tinejdžerku koji igraju video igre. Istražujući ovakve slučajeve swattinga iz prošle godine, kanadska policija došla je do zaključka da je veliki dio tih poziva došao s iste adrese – riječ je o maloljetnom hakeru iz hakerske grupe Lizard Squad (koja je prošle godine učestvovala u napadima na Xbox Live i PlayStation Network) koji je zbog sličnih djela već bio dobro poznat policiji.

Nakon što je uhapšen policija je otkrila da isti maloljetnik stoji i iza bombaških prijetnji Diznilendu iz 2013., kao i još nekih sličnih lažnih poziva. Omiljena meta ovog hakera bile su mlade gejmerke koje su odbile njegove zahtjeve za prijateljstvom u popularnoj igri ,,League of Legends”. Osim što im je slao policiju na kućnu adresu, on je objavljivao njihove lične podatke na internetu, ,,bombardovao” ih pozivima, pa čak i gasio internet vezu.

Najgore je prošla djevojka koja je, zbog prijetnji njoj i njenim roditeljima prekinula semestar na fakultetu. Njenu je kuću dva puta ‘posjetila’ specijalna policija, dok je treći put policija uz pratnju helikoptera upala u njenu kuću.  Osim toga on je objavio informacije o kreditnim karticama njenih roditelja na internetu, hakovao joj je e-mail i Twitter i poslao joj 218 uzastopnih SMS-ova. S obzirom na to da je riječ o 17-godišnjaku, njegovi podaci nijesu javno objavljeni, a on je do sada optužen za 40 kaznenih djela, uključujući iznudu, zlostavljanje, lažne pozive policiji i druge.