SLAJDER ZDRAVLJE

DR NEBOJŠA CRNOGORAC:Mamografijom u svijetu otkrivaju 25 odsto tumora, a mi 4 odsto

Nebojsa-CrnogoracŠto je žena starija veći je rizik za javljanje karcinoma dojke. Karcinom se najčešće  dijagnostikuje kod žena prije menopauze i tu je ¼ svih karcinoma, a ¾ karcinoma se javljaju kod žena poslije 50 godine priča za MNE magazin  Dr Nebojša Crnogorac, onkolog u Kliničkom centru.  On kaže da   je KC prije nekoliko mjeseci dobio najbolji digitalni mamograf  za rano otkrivanje kancera. Naš sagovornik je govorio još i o efikasnosti samopregleda, o liječenju karcinoma, kao i o dobi u kojoj se on najčešće javlja, Prokomentarisao je i  naučna istraživanja koja govore da su naučnici na pragu da pronađu lijek za kancer.

Kako se može rano otkriti karcinom dojke?

-Da bismo znali kada se otkriva karcinom dojke moramo da znamo nešto o prirodi tumora. Od nastanka primarnog tumora, do neke veličine od jedan centimetar, prolazi otprilike pet godina. Neki rastu brže, neki sporije, a mi kao doktori, sistem ili sam pacijent imamo priliku pet godina da eventualno napipamo tumor. Jedan od načina je da žena samopregledom eventualno napipa promjenu u dojci. Ta promjena od jedan centimetar se može napipati i to je ono što mi preporučujemo kada razgovaramo sa pacijentkinjama o samopregledu. Međutim, tumor se može i mora rano otkriti. Za to postoje neke dijagnostičke metode za rano prekliničko otkrivanje tumora dojke i to se radi uglavnom mamografijom. Mamografski organizovana snimanja se obavljaju u razvijenom svijetu u posljednjih 20-ak godina.

Da li su samopregledi efikasni  i da li oni uvijek ukazuju na problem ako ga ima?

-Samopregled je jedan od metoda koji se počeo koristiti od 30-ih godina prošlog vijeka, kada su se tumori otkrivali jedino pipanjem. Tada se preporučivao samopregled i to je prvi način  kojim je ženama u to vrijeme skretana pažnja na rak dojke. Danas  u 21 vijeku  imamo obavezu da kao jedno razvijeno društvo organizujemo ženama blagovremena, pravovremena i kvalitetna snimanja dobrim aparatima. To su novi aparati, od koji su najbolji oni digitalni, nove tehnologije koje su relativno skupe ali koje imaju velike koristi u otkrivanju kancera. Mi  smo prije nekoliko mjeseci dobili najbolji digitalni mamograf na svijetu za rano otkrivanje kancera. Samopregled nije loš, onda kad nema ničega drugog, ali nije dovoljan, i ne možemo se na njega osloniti potpuno.  Kad se napipa tumor onda već može da bude kasno. Svijet otkriva 25 odsto tumora  zahvaljujući mamografiji, a mi 3 ili 4 odsto.

U kojoj životnoj dobi se najčešće javlja?

Otprilike je pedeseta godina ta kada se otkrivaju tumori. Tumor se dijagnostikuje kod 1 odsto  žena mlađih od 30 godina, kod 5 odsto žena mlađih od 40 godina i u  25 odsto slučajeva kod žena mlađih od 5o godina. Što je žena  starija, to je veća mogućnost da dobije tumor, ali su  načelno tumori kod žena u menopauzi bolje  diferentovani tumori i manje agresivni. Velike su šanse da se tako otkriven tumor može liječiti.

 

Kako se liječi ?

-Liječi se multidisciplinarno, a to znači da postoji nekoliko načina liječenja. Tradicionalni i prvi način  je hirurgija.  Nekada je bilo  obavezno da se uklanja čitava dojka sa limfnim čvorovima, a kasnije od 80 godina prošlog vijeka rak dojke se operiše tako da se uklanja široko tumor i, ako je potrebno, radi  operacija u limfnim čvorovima pazušne jame. Pored  hirurgije postoje drugi oblici liječenja, to je zračna terapija koja je takođe lokalni vid, zrači se dojka, ili sumnjive regije, ili se eventualno zrače metastaze. Postoje i sistemski metodi liječenja tzv citotoksična terapija ili citostatska zbog ljekova koje dajemo, a koji suzbijaju maligne ćelije u fazi diobe, ili hormonska terapija, ili u novije vrijeme biološka terapija u kojoj “pametni” ljekovi djeluju upravo maligne ćelije.

Brojna naučna istraživanja na internetu govore da su naučnici na pragu da pronađu lijek za kancer. Kako to  komentarišete?

-Mi se nadamo, ali to baš i nije toliko sigurno. Rak nije jedna bolest, to je veliki broj bolesti. Ljudi su za posljednjih 100 godina puno naučili o malognim bolestima, ali je maligni proces jedna izuzetno složena metoda koja dira ćelijske puteve, diferencijacije i progresije rasta tumora, koji su  raznovrsni, i suptilni. Nadamo se da će naučnici naći lijek za rak, ali ja još  uvijek nisam siguran da će se to brzo desiti.

Katarina Janković