PREPORUKA ZDRAVLJE

ULCINJ: Besplatni pregledi i predavanje o prevenciji raka dojke i grlića materice

IMG_1717

Preventivni pregledi su najvažniji u ranom otkrivanju raka dojke i grlića materice, jer se na taj način život može spasiti – poruka je sa predavanja o prevenciji raka dojke i grlića materice održanog juče u Domu zdravlja u Ulcinju.

Predavanje su održali prim. dr Nada Cicmil, onkološkinja i Dr Nebojše Jokmanović, specijalista ginekologije i akušerstva iz KC iz Podgorice.

Dr Jokmanović je upozorio da je neophodno  sprovoditi bolje skrining programe i periodične preglede ženske populacije – nacionalni program.

– Maligni tumori genitalnih organa žena su jedan od vodećih uzroka smrti žena i čine 13 odsto svih kancera kod žena – naglasio je dr Jokmanović.

Dr Nada Cicmil ukazala je na značaj samopregleda u otkrivanju raka dojke. Ona smatra da se samopregledom mora početi sa navršenih 20 godina i objasnila kako pipanjem utvrditi da li ima sumnjivih izraslina.

– Najbolje je to raditi uvijek u isto vrijeme (ujutro ili uveče) jednom mjesečno. Kod žena u reproduktivnom periodu najbolji period je između 5. i 10. dana u menstrualnom ciklusu računajući od prvog dana menstruacije. Kod žena u postmenopauzi može biti bilo koji dan u mjesecu – pojasnila je dr  Cicmil.

Nakon predavanja žene su uz konsultaciju ljekara iz Podgorice obavile kontrolne preglede.

Predavanje i preglede organizovala je NVO ,,Žena danas” uz finanansijsku pomoć farmaceutske kompanije Novartis. Koordinatorka radionice je bila predsjednica ove organizacije Rosa Popović koja je prihvatila predlog učesnika da se posebna pažnja obrati na edukaciju omladine.

– Svjesni smo da omladina sve ranije stupa u seksualne odnose i da treba da se zaštite od bolesti. Nastojaćemo da slična predavanja organizujemo u školama u Crnoj Gori – rekla je Popović koja je do sada organizovala devet ovakvih radionica širom Crne Gore.