ENGLISH

PODGORICA CALLING: Članovi žirija i generalni direktor RTCG nijesu upoznati sa problemima glasanja na ,,Evroviziji“

Esc2015logoZavršeno je sinoć 60. izdanje ,,Pjesme Evrovizije“, a za crnogorski i makedonski žiri muke su tad tek počele.

– Rezultati žirija Makedonije i Crne Gore za veliko finale isključeni su nakon konsultacija sa PvC-om, nezavisnim posmatračem glasanja, a odluku su donijeli izvršni supervizor i potpredsjednik referentne grupe. U obje zemlje televoting, odnosno, glasanje publike primjenjuje se 100 odsto. Isključenje dva člana žirija biće dalje razmatrano na narednom sastanku referentne grupe u junu – piše u zvaničnom saopštenju EBU-a (Evropska radiodifuzna unija).

Ekipa MNE magazina danas je kontaktirala sa članovima žirija Ilijom Dapčevićem, Senadom Dreševićem, Darkom Nikčevićem, generalnim direktorom Radio Televizije Crne Gore Radom Vojvodićem i šefom crnogorske delegacije Sabrijom Vulićem. Svi su zatečeni ovim saopštenjem i ne znaju o čemu je riječ.

– Sad sam stigao u Podgoricu. Dobili smo samo mejl da je došlo do nekog problema u glasanju crnogorskog žirija. Što su, kako i zbog čega suspendovani rezultati crnogorskog žirija, uopšte ne objašnjavaju, već navode da će o tome da raspravljaju u junu. Pretpostavljam da se to ranije desilo i drugim delegacijama. Da li je neka tehnička greška, da li je nešto treće ili peto, to možemo samo da nagađamo. Uglavnom, nije ništa skandalozno, niti katastrofalno – kazao je Vulić.

Ostali nijesu bili upoznati sa situacijom.

– Nijesam  predsjednik žirija, nijesam to nikad ni bio. Mislim da bi to trebalo da pitate nekog iz televizije – rekao je za MNE magazin predsjednik žirija Ilija Dapčević.

Na našu konstataciju da ,,piše da je on predsjednik žirija“, Dapčević je ponovio da nije.

– Jedan sam od pet članova, mada nema veze ko je predsjednik, a ko je ravnopravan član žirija. Za mene je to završena priča i sve je predato televiziji, pa njih pitajte –  uputio nas je Dapčević.

Poslušali smo ga i pozvali generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore Rada Vojvodića da nam pojasni navode EBU-a.

– Mislim da se valjda u junu odlučuje. Ako se budu uzeli u obzir ti glasovi, mi ćemo biti 11, toliko znam. Ne znam šta je bio problem, u junu će se valjda raspravljati – rekao je Vojvodić za MNE magazin.

Senad Drešević nije bio upoznat sa zvaničnim detaljima.

– Nemam komentara još uvijek, jer ne znam zvanične detalje. Kada budem saznao, ja ću vam reći – kazao je Drešević za MNE magazin.

Darko Nikčević kaže da je u trenutku kada su oni glasali sve bilo u redu.

– Mi smo glasali preksinoć, na probi. Sve je bilo u redu tu noć. Čak smo mi čekali da nam oni to potvrde i kad su vidjeli da je sve u redu, mi smo otišli. Stvarno, mislili smo da je sve u redu. Ovo mi je sad potpuno sve novo.  Nije jasno objašnjeno ni u saopštenju EBU-a.  Nemam ništa novo da kažem – kaže Nikčević.

Renata Perazić bila je nedostupna za komentar.

Bojana Radonjić