PREPORUKA ZDRAVLJE

ISPRAVI SE I VJEŽBAJ: U Herceg Novom danas pregledano 55 djece

kisivhn245157Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” uspješno je nastavljena danas, od 10 do 14 časova u Herceg Novom u dvorani D.O.O. “Sportski centar Igalo”. U navedenom periodu pregledano je 55-oro djece, kazao je za MNE magazin Krsto Kovačević iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

-Preglede su obavljali fizioterapeuti. Kod četrdeset jednog djeteta je prisutna spuštenost svodova stopala; kod tridesetšestoro djece  znaci lošeg držanja; kod osmoro  postoji sumnja na skoliozu;  kod troje sumnja na kifozu; kod petoro djece je prisutna razlika u dužini donjih ekstremiteta; kod dvoje djece  sumnja na deformitete koljena (genu varum i genu valgum); kod jednog djeteta je prisutan deformitet grudnog koša – kazao je Kovačević.

Podsjećamo, kampanja “Ispravi se i vježbaj!”  počela je 15. marta na Trgu Republike u Podgorici. Do sada je urađeno 696 pregleda.

 Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Drugi ciklus Kampanje “Ispravi se i vježbaj!” se završava u nedjelju, 31. maja  kada će, od 10 do 14 sati, biti pregledana djeca u Kolašinu u OŠ “Risto Manojlović”.