ENGLISH PREPORUKA

,,EVROVIZIJA”: Pobjednik Mans Zelmerlov iz Švedske, Knez trinaesti

IMG_0705_EV

Pobjednik 60. izdanja ,,Pjesme Evrovizije” je Mans Zelmerlov iz Švedske, odluka je žirija i publike.

Bilo je uzbudljivo gledajući favorite po kladionicama, Švedsku, Rusiju i Italiju kako se smjenjuju na prvom mjestu tabele.

IMG_8948_EV

Crnogorski predstavnik Nenad Knežević Knez bio je 13.

– Nastup će biti dostojanstven i vrlo emotivan – rekao je danas Kneżević za MNE magazin.

Tako je i bilo. Na kraju ga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Crna Gora bila je zemlja koja je prva glasala, a rezultate je iznijela Andrea Demirović. Crnogorcima se najviše dopalo izvođenje pjesme ,,Beauty never lies” koju je otpjevala predstavnica Srbije Bojana Stamenov.

Crnogorskim žirijem predsjedavao je profesor muzike, dirigent, vođa hora ,,Asa voće“ Ilija Dapčević, dok su ostali članovi bili profesorica solo pjevanja i pjevačica Aleksandra Vojvodić, gitarista Darko Nikčević, profesorica solfeđa, džez, pop i rok pjevačica Renata Perazić i kompozitor, aranžer i producent Senad Drešević. Večeras su se publici predstavili takmičari iz Slovenije, Francuske, Izraela, Estonije, Velike Britanije, Jermenije, Litvanije, Srbije, Norveške, Švedske, Kipra, Australije, Belgije, Austrije, Grčke, Njemačke, Poljske, Letonije, Rumunije, Španije, Mađarske, Gruzije, Azerbejdžana, Rusije, Albanije i Italije.

Ovo jubilarno izdanje ,,Evrovizije” donijelo je mnoge rekorde – broj zemalja-učesnica u finalu bio je 27, prvi put na evrovizijskoj bini zapjevao je predstavnik Australije, dok je organizatorima danas uručeno priznanje za ulaz u ,,Ginisovu knjigu rekorda“ za najduže emitovano televizijsko muzičko takmičenje.

B.R.

Foto: Elena Volotova za EBU