ENGLISH PREPORUKA

,,GINISOVA KNJIGA REKORDA“: ,,Pjesma Evrovizije“ u Beču najduže emitovano muzičko takmičenje

APN_6496Organizatorima ,,Pjesme Evrovizije“ danas je u Beču uručeno priznanje ,,Ginisove knjige rekorda“ za najduže emitovano godišnje televizijsko muzičko takmičenje.
– Srećni smo što nam je ovakvo priznanje uručeno na 60-godišnjicu održavanja ,,Pjesme Evrovizije”. Ovaj jedinstveni televizijski program zbližava Evropljanje već šest decenija. Dok drugi oblici muzičkih takmičenja prolaze, ,,Pjesma Evrovizije” ostaje i popularnija je nego ikada – rekla je generalna direktorka EBU-a Ingrid Deltenre.
Ideja o ,,Evroviziji” potekla je od člana EBU Marsela Bezensona na sastanku u Monaku 1955. godine. Takmičenje je prvi put održano u martu 1956. godine.
Ove godine prvi put učestvuju predstavnici Australije.
Rekordi ,,Evrovizije”
– Irska je najuspješnija zemlja-učesnica sa sedam pobjeda.
– Norveška je imala najmanje uspjeha na ,,Evroviziji” završivši 11 puta kao posljednja, dok je četiri puta takmičenje okončala sa nula poena.
– Najstariji učesnik na ,,Pjesmi Evrovizije” je Engelbert Hamperdink koji je Veliku Britaniju predstavljao kada je imao 76 godina i 24 dana.
– Najstariji pobjednik je sastav ,,The Olsen Brothers”, Jergen i Nils Olsen iz Danske, koji su 2000. imali 49 i 45 godina.
– Aleksander Ribak je 2009. godine osvojio najviše poena u istoriji ovog takmičenja – 387.
– Najplaćenija pop pjevačica koja je ikada učestvovala na ,,Pjesmi Evrovizije” je Selin Dion koja godišnje zaradi 56 miliona dolara.
Prir. B.R.

Foto: Andreas Puting